avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu neefectuat in caz de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu neefectuat in caz de demisie

Buna ziua,

Stiu ca in momentul cand cineva isi da demisia dintr-o firma, si are zile de CO neefectuate, acestea se platesc. Intrebarea mea este: poate angajatorul sa te oblige (in vreun anume fel), sa iti iei acele zile de concediu, pana in momentul cand vei pleca efectiv din firma?
Exemplu: cineva pleaca la 1 iulie, iar pe anul in curs nu si-a luat nicio zi: teoretic ar trebui sa i se plateasca 12 zile de concediu (presupunand ca anual are 24):
- poate angajatorul sa te oblige ca in preaviz, sa iti iei tot concediul ala, si la sfarsit sa nu-ti mai plateasca nimic?
- sau e asa ca daca tu nu vrei concediu, atunci angajatorul e obligat sa ti-l plateasca (cum ar fi normal)?

Am auzit cazuri cand s-a aplicat ce am scris la prima liniuta, si vreau sa stiu daca e normal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:44, 4 Martie 2014
Sunt posibile ambele variante si cred ca interesele firmei isi spun cuvantul.
Angajatorul se poate prevala de alin.(3) de mai jos si va acorda concediul neefectuat in natura. Astfel iese mai ieftin decat sa va plateasca pe langa preaviz si 12 zile de CO neefectuat.

Codul Muncii:
ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
@ Roger25

1. Concediul de odihna se acorda in natura. Singura situatie in care concediul de odihna se poate compensa in bani este atunci cand un contract de munca inceteaza, iar salariatul mai are zile de concediu neefectuate. Dar daca anterior incetarii contractului, partile cad de comun acord ca zilele de concediu neefectuate sa fie acordate/efectuate in natura, acestea vor fi consumate ca atare anterior incetarii contractului si nu vor mai fi compensate in bani.

2. Concediul de odihna se acorda in baza unei programari individuale sau a unei programari colective efectuate de angajator impreuna cu salariatul sau, dupa caz, cu sindicatul ori reprezentantii salariatilor
ana-cer a scris:

Sunt posibile ambele variante si cred ca interesele firmei isi spun cuvantul.
Angajatorul se poate prevala de alin.(3) de mai jos si va acorda concediul neefectuat in natura. Astfel iese mai ieftin decat sa va plateasca pe langa preaviz si 12 zile de CO neefectuat.

Codul Muncii:
ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Nu inteleg de ce ingrosi pct. 3, cand de fapt, la o intrebarea anterioara de a mea, mi s-a raspuns ca se efectueaza in acelasi an! Tot concediul. In anul urmator se da doar in situatii exceptionale (www.avocatnet.ro/content/for... ).
In plus, in cazul meu e asa: eu in vara asta vreau sa plec din firma, adica pana in iunie nu vreau sa-mi iau deloc concediu, pentru ca.. efectiv nu vreau. Nu ar trebui sa mi se plateasca atunci, ce e neefectuat?

Pe de alta parte, la pct.4 scrie Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Demisia nu e o incetare a contractului individual de munca?? Mie mi se pare normal ca, ce ramane neefectuat, sa mi se plateasca. In baza carei legi ma obliga angajatorul sa imi IAU concediu (de exemplu in preaviz)? Interesele firmei ca interesele, dar multi angajatori abuzeaza de asta, doar ca sa nu plateasca concediul neefectuat. Eu vreau sa stiu legal daca ma poate obliga sa-mi iau concediu.

Dar daca anterior incetarii contractului, partile cad de comun acord ca zilele de concediu neefectuate sa fie acordate/efectuate in natura, acestea vor fi consumate ca atare anterior incetarii contractului si nu vor mai fi compensate in bani

Si daca nu cad de comun acord? Angajatorul e obligat sa i le plateasca celeilalte parti, nu?
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
Roger25, utilizator
Roger25 a scris:

......

Si daca nu cad de comun acord? Angajatorul e obligat sa i le plateasca celeilalte parti, nu?

Intr-adevar, daca nu cad de acord, atunci se va compensa in bani CO neefectuat.
freeelis a scris:

Intr-adevar, daca nu cad de acord, atunci se va compensa in bani CO neefectuat.

Ok, multumesc.
(prin "a nu cadea de acord" inteleg ca el ma obliga sa-mi iau concediu, si eu nu vreau).

Alte discuții în legătură

Zile de concediu neefectutate AlexSlevin AlexSlevin Buna ziua, Este sau nu dreptul meu ca angajat sa aleg daca vreau sa fiu platit pentru zilele de concediu neefectuate in momentul in care mi se incheie ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat madi33 madi33 Am fost angajat 2 ani si 8 luni din care mi-am luat concediu de odihna 5 zile, urmeaza ca la sfarsitul lunii august sa plec din firma.Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna popescu marcela popescu marcela Buna ziua, Daca un angajat solicita desfacerea CIM de comun acord la data prezenta dar nu a efectuat concediului de odihna la nivelul anului 2008, acesta ... (vezi toată discuția)