avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu asociatia de proprietari

Recent am intrat intr-un joc de-a soarecele si pisica cu asociatia de proprietari. Problema este urmatoarea: in subsolul blocului s-a fisurat o conducta si pentru a o repara se pare ca trebuie sa sparga la mine in bucatarie, eu fiind la parter. Anul trecut am renovat bucataria si am bagat foarte multi bani. Eu inteleg situatia, insa imi doresc garantii ca dupa terminarea reparatiilor, bucataria sa fie adusa la starea initiala.
Intrebarea este: pot obliga asociatia sa faca un act notarial prin care se obliga sa aduca incaperea la starea initiala dupa terminarea lucrarilor ? Prin starea initiala inteleg acelasi tip de faianta, gresie, etc. In caz contrar sa fie obligati sa o refaca complet (eu nu imi doresc placi de faianta de un fel si altele de alt fel, etc) ? De asemenea as dori sa am clauze prin care sa ii pot trage la raspundere in caz de nerespectare a angajamentelor.
Pana nu am astfel de garantii nu doresc sa le ofer acces in apartamentul meu si ma tem ca am intrat intr-un conflict. Pot obtine intrarea in apartament in mod fortat daca nu doresc intocmirea actului mai sus mentionat ?

Multumesc anticipat pentru sfaturi,
Cel mai recent răspuns: alexzander80 , utilizator 10:47, 4 Martie 2014
Buna ziua,

puteti sa le propuneti sa faca un asemenea inscris. Modul in care va fi redactat actul este foarte important. Consider ca ar trebui sa se stabileasca o valoare pecuniara pe care Asdociatia sa o datoreze ca urmare a stricaciunilor pe care le veti suferi. In acest mod, lucrurile se simplifica, Asociatia va datoreaza banii respectivi, iar actul notarial este titlu executoriu pentru suma respectiva. In caz de neplata veti putea executa silit asociatia. orice alt mod de redactare - inlocuire gresie, montaj etc, ar fi foarte greu de pus in executare silita.

Costi Boncu
In principiu aveti dreptate, insa nici chiar asa - cu act notarial... Adica ce fel de faianta/gresie rara aveti pe-acolo? Daca reparatia se poate face numai din ap. dvs. asociatia va poate obliga sa permiteti accesul, insa, asa cum sustineti costul reparatiei include si aducerea bucatariei la starea initiala. Vorbiti cu presedintele, mergeti si cumparati 3-4-10 plati de gresie, luati documente justificative de la pravalie (bon fiscal, factura in numele as. prop.) pe care acestia o sa le includa in costur reparatiei. Noi asa procedam si nu este nevoie de nicio actiune birocratica - adica ”un om, un cuvant”!
Dumneavastra puteti sa cereti orice, eventual sa va cumpere si un apartament nou, dar asociatia nu este obligata sa va dea nimic.
Dumneavastra aveti obligatia sa permiteti accesul sa repare teava sparta pe partile comune, trebuia sa lasati loc pentru a se putea intervenii in caz de avarie, sa stiti ca nu intamplator cei care au proiectat blocurile au trecut tevile printr-o nisa, ca sa se poata intervenii in caz de avarie, asociatia poate sa opreasca apa pe coloana respectiva si sa va astepte sa eliberati dumneavastra nisa, nu sa veniti cu diverse pretentii de gresie, faianta si zugravit apartamentul.
Legea 230/2007 Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.


Atentie,
Sunt anumite tipuri de apartamente care desi au acea nisa prin care trec tevile comune de apa rece, calda si canal, aceasta este amplasata cam in mijlocul apartamentului (in baie). Ei, de la etajul 1 pana la et. 4, nu sunt probleme, insa la parter, aceasta trece spre subsol, pe sub planseul bucatariei. Pana nu m-am ocupat de acest fel de apartamente, nici eu nu stiam... Astfel incat, atunci cand este nevoie sa se repare ceva, pentru a ajunge la acele tevi trebuie stricat planseul romanului. Daca mai are si gresie, deranjul este foarte mare, de aceea m-am si grabit sa dau raspunsul de mai sus.
Pe de alta parte, am avut si cazuri in care proprietarul a inchis complet cu faianta acea nisa despre care vorbiti, astfel incat, atunci cand a fost nevoie, s-a procedat la spargeare aproape completa a zidului, cu tot cu faianta. Dupa, omul si-a prevazut cate o mica portita atat la partea de sus, cat si la partea de jos a ”gheului”. Aici ne-am inteles, el a contribuit cu faianta, noi - asociatia, cu mesterul. Important a fost ca si omul a inteles unde a gresit!
alexzander80 a scris:

pot obliga asociatia sa faca un act notarial prin care se obliga sa aduca incaperea la starea initiala dupa terminarea lucrarilor ?


1-Strict la intrebarea dv- nu puteti obliga asociatia sa satisfaca cererile dv
Este trist ,dar interesul unic al asociatiei de proprietari este de intretinere si reparatie parte comuna
Dv intentionati sa impuneti/sa incheiati un contract notarial cu asociatia de proprietari prin care aceasta sa isi asume toata raspunderea manoperei de decopertare zona in care se intervine,fara a constientiza ca v-a fi interpus instalatorul care va avea interesul sa lucreze repede si nu va avea grija protectiei finisajului peretilor dv
Referitor la inlocuirea placilor faianta/gresie,constientizati ca exista diferente de culoare inclusiv in aceiasi generatie de produs,ca nu exista garantia comercializarii aceluiasi model/dimensiuni
2-
Pana nu am astfel de garantii nu doresc sa le ofer acces in apartamentul meu

Va confruntati cu una dintre vicisitudinile locuitului in imobil de locuit in comun,situatia in care opereaza independent de vointa proprietarului anumite prevederi legale
L nr 230/2007 Art. 14
Proprietarul este obligat să mentină proprietatea sa individuală, apartament sau spatiu
cu altă destinatie decât aceea de locuintă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun
proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau
individuală a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul
sau
în spatiul său al unui delegat al asociatiei, atunci când este necesar să se
inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care
se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile
de urgentă, când accesul se poate face fără preaviz.


Incercati sa solutionati problema cu care va confruntati cu intelegere,intelpciune si cu toleranta
Precizati ca locuiti la parter,nivel care are primul de suferit in cazul unor deficiente/colmatari ale instalatiei parte comuna,astfel inca este de preferat sa detineti o relatie buna cu vecinii si cu reprezentantii asociatiei ,care va pot sau nu ,acorda sprijin/ajutor in eventuala stare speciala=inundatie,care se mai intampla prin imobilele de locuit in comun

Alte discuții în legătură

Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune la bloc Andrei177 Andrei177 La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de ... (vezi toată discuția)
Parti comune la bloc y-grecul in care intra scurgerile de la bai parvu emilia parvu emilia La sesisarea vecinei de al parter ca in baie partea de jos wc zidul are igrasie presedintele asoc. de propr. a adus o echipa de instalatori cu care acre ... (vezi toată discuția)