avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ITM, concediere, douã sãptãmâni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ITM, concediere, douã sãptãmâni

Bună ziua,

Numele meu este Ionuţ şi rog ca acele persoane care cunosc ori au avut situaţii similare să mă lămurească şi pe mine, dacă se poate în următoarea situaţie:

Lucram la o companie de un an de zile şi am aplicat pentru un post la o altă companie. În aceeaşi zi fatidică de vineri în care am aplicat am şi fost sunat să merg la interviu. Ţin să precizez că ţinteam la această nouă companie pentru că ştiam că se remunerează ceva mai bine decât unde eram eu. Un alt semn pe care l-am observat era că la interval de 2-3 luni erau scoase aceleaşi posturi din nou la oferte, printre care şi cel la care aplicasem eu. Să revin: Am mers la interviu luni unde am ţinut interviul nu cu persoana de la HR, deşi se afla în incintă, ci cu d-na de la managementul calităţii. Postul la care am aplicat eu era de "Asistent manager". După acordul d-nei, am fost şi la dl. director general, în aceeaşi zi. Am căzut de acord doar asupra salariului că restul a trebuit să aflu pe pielea mea. Am sunat-o pe această d-nă că-mi oferise numărul ca să-mi dea mai multe informaţii şi, când am prins-o într-un moment liber, d-na mi-a spus referitor la bonurile de masă, program şi bonusuri că le voi afla eu, iar că transportul trebuie să mi-l rezolv eu fără a fi decontat. La interviuri le-am comunicat că în toamnă am făcut planuri de nuntă şi n-au avut nimic de obiectat ba chiar au spus pe un ton, cred eu glumeţ deşi s-a dovedit a fi ironic, că o să vină şi ei la nuntă. După ce am ajuns să lucrez la această companie, am mai avut o întrevedere cu dl. director general, precum şi cu d-na de la managemtul calităţii şi, din nou, fără să fie persoana de la HR de faţă. Mi s-au spus următoarele: n-o să am poziţia de "Asistent manager" pentru care aplicasem ci de "Specialist marketing", o să am salariu de 1.300 Lei în mână din care, în contractul de muncă de 1.000 Lei, iar restul banilor să compenseze programul de la 08:00 la 18:00, deşi în regulamentul intern spunea până la 16:00 şi trebuia să mă mai duc şi sâmbăta de la 08:00 la 14:00. Întrucât secretară era şi nu au avut timp de mine, m-au pasat în biroul comercial, cu d-na care mi-a luat interviul, chipurile să învăţ ceva. În acel birou era un alt coleg care a fost dat afară de d-nă după fix o lună de muncă. Eu am apucat să lucrez nici două săptămâni că într-o sâmbătă, d-na şefă din birou, aceeaşi care-mi ţinuse intervul, i-a impus persoanei de la HR, angajată cu o săptămână înaintea mea, să-mi transmită să-mi dau demisia. Eu nu vroiam să-mi dau demisia că de aceea m-am angajat: să lucrez. Dacă d-na aceasta a observat că nu merge pe calea demisiei, a recurs la a doua variantă: înştiintarea şi concedierea. Luni, când m-am prezentat la muncă, am stat toată ziua să intru la dl. director să aflu cu ce am greşit. În situaţia dinainte cu colegul care a fost dat afară, în cazul meu şi, probabil foarte sigur, în toate celelalte cazuri, dumneaei a fost cea care a luat decizia în locul dl. director, iar dânsul n-a făcut nimic ca să împiedice acest lucru ba chiar a ascultat-o pe d-nă pentru că, gândesc eu vechimea de 10 ani a dânsei contează, iar nou-veniţii să fie la abatorul de oameni.

Toată polologhia aceasta pentru că:
1. n-am primit nicio fişă de post care să ateste sarcinile mele
2. am fost pus să lucrez pe alt post ci nu pe cel pe care am aplicat fără nicio anexă la contract
3. dacă dl. director general are puterea de decizie în companie, de ce am fost dat afară de d-na de la comercial/managementul calităţii?
4. este vreo cale să combat situaţiile mai sus menţionate şi, sper eu, să am şi câştig de cauză?

Mulţumesc mult de tot celor care au avut suficienta răbdare şi timp alocat în a citi epopeea mea!

Cu stimă şi sinceritate,
Ionuţ
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
H1z0, utilizator
Cel mai recent răspuns: H1z0 , utilizator 12:52, 5 Martie 2014
Cu ce articol v-a incetat c.i.m.?

Ati primit o decizie de incetare a c.i.m.?
Bună seara,

Scuzaţi-mă că răspund aşa târziu. Nu speram să mi se răspund aşa prompt şi nici n-am văzut e-mail-ul de avertizare.
Referitor la prima întrebare: am citit ambele documente şi, din păcate, nu am reţinut exact numărul articolului ci doar faptul că se leagă de perioada de probă de 90 de zile, paragraf menţionat în documentul de concediere. Am apucat să mă interesez la colega care se ocupă de resurse umane şi mi-a comunicat că este deja semnat şi ştampilat, iar articolul este 31, alin. 3 din Legea 53/2003.
Referitor la a doua întrebare: mi s-a comunicat că mai întâi să semnez eu şi apoi o să primesc şi eu un exemplar semnat de dl. director general. Acum aştept să primesc un semn să mă duc să mi se facă lichidarea în data de 17 ori 18 luna curentă deoarece pe data de 15 se dau salariile şi tot atunci sper să primesc atât înştiinţarea cât şi concedierea semnate şi ştampilate.

Am rugat-o pe mama să vorbească cu cineva de la ITM de la Bucureşti şi, din păcate, legea actuală e de partea companiei. Ceea ce mă supără este faptul că am fost dat afară nu de dl. director general ci de o d-nă director al unui alt departament, dacă pot să-i spun aşa că nici departament nu se poate numi, de care nu aparţineam.

Mulţumesc pentru amabilitate şi timpul Dvs.!

Cu stimă şi sinceritate,
Ionuţ
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
H1z0, utilizator
Intr-adevar, Codul Muncii da posibilitatea fiecarei dintre parti ca , pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, sa solicite incetarea contractului individual de munca printr-o notificare scrisa, fara preaviz (art.31 alin.3 C.mun.)
Bună ziua,

Mulţumesc pentru răspuns. Se pare că trebuie să mă acomodez cu situţia dată. Dacă aşa s-a gândit că este "cel mai bine" în codul muncii, atunci să suportăm consecinţele.

Vă doresc o zi frumoasă în continuare!

Cu stimă,
Ionuţ

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme dreptul muncii, companie mare din bucuresti IMocanu IMocanu Buna ziua, As vrea sa stiu daca este legal ce tocmai mi s-a intamplat. In ultima vreme am lipsit mult de la servici pentru ca mi-a fost rau. Nu am avut ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca pe perioada determinata inainte de termen mm12 mm12 Buna ziua! Lucrez la o companie multinationala, insa contractul nu il am direct cu ei, ci este facut printr-o agentie de recrutare personal (practic in ... (vezi toată discuția)
Concediere verbala DorinGhit DorinGhit Buna ziua, Am o situatie neplacuta la locul de munca. Sunt inginer alimentar in cadrul unei companii private din Cluj Napoca. Dupa 2 luni de somaj, am ... (vezi toată discuția)