avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune in contencios administrativ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune in contencios administrativ

Inainte de a ataca in instanta un act adm se face plangere prealabila la emitent in termen de 30 de zile de la comunicare. Cand incepe, insa, sa curga termenul pentru a depune actiune la instanta?
Cel mai recent răspuns: ROMANFLORIN , utilizator 21:45, 5 Martie 2014
Potrivit art 8 din Legea 554, (1) Persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă adresată autorităţii publice emitente sau dacă nu a primit nici un răspuns în termenul prevăzut la art. 7 alin. (4), poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea, în tot sau în parte, a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se consideră vătămat într-un drept al său, recunoscut de lege, prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a cererii.
Potrivit art art. 7 alin. (4) rap la art 2 lit g, termenul de solutionare este de 30 de zile de la depunerea plangerii prealabile.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
Madalina Pascu, Avocat
bun! Actiunea la instanta se poate depune incepand cu data de ..pana la data de...?
Aveti 30 de zile de la primirea raspunsului daca vi se raspunde sau 30 de zile de la expirarea celor 30 de zile in care trebuia sa vi se raspunda.
Depinde. Termenul, în toate cazurile, este de 6 luni, însă el începe să curgă de la alte momente.Toate ipotezele sunt reglementate la art. 11 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Dacă o să dați mai multe amănunte, o să revin.
ART. 11
Termenul de introducere a acţiunii
(1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoaşterea dreptului pretins şi repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la:
a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b) data comunicării refuzului nejustificat de soluţionare a cererii;
c) data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii;
d) data expirării termenului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluţionarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile;
e) data încheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, în cazul contractelor administrative.
(2) Pentru motive temeinice, în cazul actului administrativ individual, cererea poate fi introdusă şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului, data luării la cunoştinţă, data introducerii cererii sau data încheierii procesului-verbal de conciliere, după caz.
(2^1) În cazul suspendării, potrivit legii speciale, a procedurii de soluţionare a plângerii prealabile, termenul prevăzut la alin. (1) curge după reluarea procedurii, de la momentul finalizării acesteia sau de la data expirării termenului legal de soluţionare, după caz, dacă a expirat termenul prevăzut la alin. (2).
#B
(3) În cazul acţiunilor formulate de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public sau Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, termenul curge de la data când s-a cunoscut existenţa actului nelegal, fiind aplicabile în mod corespunzător prevederile alin. (2).
(4) Ordonanţele sau dispoziţiile din ordonanţe care se consideră a fi neconstituţionale, precum şi actele administrative cu caracter normativ care se consideră a fi nelegale pot fi atacate oricând.
(5) Termenul prevăzut la alin. (1) este termen de prescripţie, iar termenul prevăzut la alin. (2) este termen de decădere.
act administrativ individual se refera la emitent sau la titularul dreptului/obligatiei. (vizez o hotarare de consiliu judetean privitoare la modul de repartizare a cotelor defalcate....)

Alte discuții în legătură

In cat timp pot depune plangere prealabila? scarlet scarlet in cat timp pot depune plangere prealabila impotriva solutionarii unei petitii? (vezi toată discuția)
Contestare solutionare petitie scarlet scarlet care este autoritatea superioara la care se poate face plangere prealabila pe contencios administrativ impotriva solutionarii unei petitii fara respectarea ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez romeoiasi romeoiasi Recent am primit un raspuns negativ la o cerere adresata unei institutii, care de luni ar fi executorie. M-am uitat pe legea conteciosului administrativ, si ... (vezi toată discuția)