avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de timbru judiciar partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de timbru judiciar partaj

Pentru partaj , taxa de timbru se calculeaza lavaloarea de impunere din certificatul fiscal sau in urmaunei evaluari la valoarea de piata a imobilelor ?
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 07:46, 5 Martie 2014
OUG nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru.:

Art. 5
(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.

Art. 31
(1) Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru pentru actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti se face de catre instanta de judecata.
(2) In cazul taxelor calculate in functie de valoarea obiectului cererii, valoarea la care se calculeaza taxele judiciare de timbru este cea prevazuta in actiune sau in cerere. Daca valoarea este contestata sau apreciata de instanta ca vadit derizorie, evaluarea se face in conditiile art. 98 alin. (3) din Codul de procedura civila.
(3) In cererile avand ca obiect dreptul de proprietate sau un alt drept real asupra unui imobil, taxa de timbru se calculeaza in functie de valoarea impozabila a bunului imobil. Daca valoarea impozabila este contestata sau apreciata de instanta ca vadit derizorie, taxarea cererilor se va face prin raportare la grilele notariale cuprinzand valorile orientative ale proprietatilor imobiliare.
(4) Cand prin cerere se solicita acordarea unor prestatii succesive, daca durata existentei dreptului este nedeterminata, taxa de timbru se calculeaza la valoare, corespunzator valorii prestatiei anuale.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Daca aveti venituri mici, puteti solicita ajutor public judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru la judecatorie pentru partaj gheorghecv gheorghecv Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca sunt 2 proprietari pe un titlu de proprietate si unul a murit, in cererea facuta la judecatorie pentru iesirea din ... (vezi toată discuția)
Evaluare apartament si taxa partaj in divort Gogulet2018 Gogulet2018 Buna ziua, cum aflu valoarea apartamentului in functie de taxa de partaj, va rog? Am inteles ca e 3 sau 5 %, dar iese un apartament de 2 cam in bucuresti la ... (vezi toată discuția)