avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poata o persoana sa dispuna ca dupa decesul sau, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poata o persoana sa dispuna ca dupa decesul sau, mostenitorul sa nu poata vinde apartamentul mostenit ?

Buna seara, as avea o intrebare care mi-a fost adresata si mie de o cunostinta. Aceasta cunostinta (barbat) este casatorita si impreuna cu sotia lui detin in proprietate un apartament. Acestia au o fata casatorita cu un barbat pe care ei nu il agreeaza si au impresia ca dupa ce ei vor muri, ginerele lor va vinde apartamentul mostenit de fiica lor si ca atare aceasta va ramane pe drumuri. De aceea ei ar vrea sa intocmeasca un document prin care apartamentul mostenit de fiica lor sa nu poata fi vandul de catre aceasta un anumit numar de ani (de ex. pana in 2030). Eu i-am zis parerea mea in sensul ca nu este posibil asa ceva, dar as dori sa stiu si parerea unor specialisti. Multumesc mult anticipat si va doresc toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 07:59, 8 Martie 2014
Nu. Ati banuit corect, nu au cum sa impuna o astfel de obligatie. Din clipa intrarii in proprietate, prin mostenire, fiica dispune cu privire la imobil. Parintii si-au indeplinit menirea, au adus-o pe lume/crescut-o/educat-o ... i-au lasat averea, atunci va fi randul ei sa faca ce crede de cuviinta.
Se poate institui o clauza de inalienabilitate pe o perioada de max 49 ani conform art. 626-629 cod civil.
e delicata treaba.... "interesul serios si legitim" este atat de ambiguu...si ar trebui citit cu maxima atentie continuarea, alineatele 2,3
ghitac a scris:

Se poate institui o clauza de inalienabilitate pe o perioada de max 49 ani conform art. 626-629 cod civil.


Buna precizarea domnule ghitac, apreciez. Numai ca...la alin. 5 al art.627 se prevede: (5) Transmiterea bunului pe cale de succesiune nu poate fi oprită prin stipularea inalienabilităţii"
Nu vad aici nicio problema pentru ca de exemplu daca parintii doneaza imobilul (cu drept de uzufruct viager) si institituie inalienabilitatea pe 49 de ani, imobilul va fi proprietatea exclusiva a fiicei si nu o poate vinde 49 de ani dar asta nu inseamna ca daca fiica decedeaza si are un copil, acesta din urma nu poate veni la succesiune. Din contra, va deveni proprietar si daca se mai incadreaza in cei 49 de ani se transmite si inalienabilitatea.

Alte discuții în legătură

Clauza de inalienabilitate admisa numai in cazul contractelor ce transfera dreptul de proprietate licopodicum licopodicum Buna ziua, potrivit articolelor 627-629 din NCC clauzele de inalienabilitate pot fi incluse in contractele translative de proprietate. Oare o astfel de clauza ... (vezi toată discuția)
Părinții vor să îmi doneze o proprietate cu clauză de neînstrăinare 49 de ani. n-o s-o pot vinde nici după decesul lor? Ionut61 Ionut61 Parintii mei vor sa imi lase o proprietate prin donatie dar cu clauza sa nu o pot instraina 49 de ani ! Intrebarea mea este sa zic daca ei mor la 5 ani de la ... (vezi toată discuția)
Clauza inalienabilitate 15062013 15062013 Buna seara, Soțul meu a mostenit împreuna cu sora sa un apartament in urma decesului mamei. Inainte de căsătoria noastră, sora a ieșit din ... (vezi toată discuția)