Parintii mei vor sa imi lase o proprietate prin donatie dar cu clauza sa nu o pot instraina 49 de ani ! Intrebarea mea este sa zic daca ei mor la 5 ani de la incheierea donatiei, eu pot vinde dupa decesul lor proprietatea? Sau trebuie sa astept 49 ani? Totusi cine stie pe cand trec cei 49 ani eu poate nu o sa mai traiesc! Si nici nu e de locuit acolo! Chiar nu o sa ma mut vreodata acolo! Ce e de facut? Si dupa decesul lor am interdictia de a vinde proprietatea?
Buna ziua,
Donatia este actul autentic care nu poate fi conditionat de vre-o sarcina de acest gen.
Deci nu vi se pot pune astfel de clauze in contractul de donatie.
nu este chiar atat de evident ca nu.
Atat intr-un contract de vanzare cat si in unul de donatie, daca exista "un interes serios si legitim" se poate interzice instrainarea bunului. Se numeste clauza de inalienabilitate si este normata de art 627-629 Cod CIvil. Asta inseamna ca parintii trebuie sa motiveze intr-un fel aceasta clauza, sa justifice un interes serios si legitim.
Totusi, al 2 al art 627 spune ca "Dobânditorul poate fi autorizat de către instanţă să dispună de bun dacă interesul care a justificat clauza de inalienabilitate a bunului a dispărut sau dacă un interes superior o impune" Deci, in anumite cazuri veti putea vinde si inainte de expirararea perioade de 49 de ani.
Ca sa nu va doneze asteptati sa mosteniti imobilul.
Ce rost are sa va doneze daca nu veti locui niciodată acolo si nici nu ati putea vinde?
Care este logica lor?