avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Grad de invaliditate 3 -> Co suplimentar?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Grad de invaliditate 3 -> Co suplimentar?

Buna ziua,

Am angajat un domn cu grad de invaliditate 3, cu drept de lucru 4 ore/zi.
Trebuie sa ii acord minim 3 zile de concediu de odihna in plus, ca si la cei cu grad de handicap? Grad de handicap = grad de invaliditate?
Altceva deosebit mai fac in cazul lui? Daca am introdus in programul de salarii faptul ca are grad de invaliditate grad 3 nu are niciun efect, adica impozit i se calculeaza si toate celelalalte contributii.

De asemenea, la angajare, domnul in cauza mi-a adus o decizie de schimbare a gradului de invaliditate din 2 in 3. Nu vad totusi titlul documentului, ca sa imi dau seama daca e vorba de pensionare de boala sau pur si simplu o decizie asupra capacitatii de munca. Avand in vedere ca documentul e emis de Casa de Pensii si stabileste prestatia lunara + se mentioneaza undeva in cuprins faptul ca se admite cererea de pensionare => e pensionar?? Ca sa stiu cum sa il trec in programul de salarii, a.i. sa nu i se mai calculeze somajul.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 16:50, 7 Martie 2014
Grad de hanicap e diferit de grad de invaliditate. Sa va aduca decizia de pensie sau un cupon de pensie sau o adeverinta de la casa de pensii din care sa rezulte ca e pensionar si o copie a deciziei medicale. (pt ca va poate spune ca e secret cuantumul pensiei).
Daca e persoana cu handicap sa va aduca certificatul de incadrare in gr. de handicap. - pt CO suplimentar.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Gabi50, utilizator
Potrivit Codului MUncii au dreptul la c.o. suplimentar: salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani .

Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazuti mai sus se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.

Este pensionar de gradul III de invaliditate, din ce spuneti dvs.
Am in mana decizia care ii stabileste cuantumul pensiei (deci nu a ascuns acest aspect), si tot de acolo reiese ca e pensionar pe caz de boala. Am sunat ulterior la Casa de Pensii, unde mi s-a confirmat faptul ca persoana e pensionara + incadrata in grad de invaliditate III. In aceste conditii, beneficiaza de cele 3 zile de Co suplimentar?
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
Loredana_84, utilizator
Este vorba despre persoane cu handicap in Codul muncii. Prin urmare , persoana in cauza are si certificat de incadrare intr-un grad de handicap?
Nu, e doar incadrat in grad de invaliditate III, conform, cel mai probabil unei decizii medicale asupra capacitatii de munca. Dar pentru mine personal, cei 2 termeni, respectiv grad de invaliditate sau grad de handicap sunt sinonimi....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie boala+angajare la stat ionelachirvase ionelachirvase daca tatal meu este pensionat pe caz de boala se poate sa-i facem angajare ca insotitor pt o persoana cu handicap locomotor? multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Ma confrunt cu urmatoarea situatie : Un angajat este in concediu medical inepand cu luna martie 2015; daca v a prezenta in continuare ... (vezi toată discuția)