avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Codul cadrului didactic (legea 128)
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Codul cadrului didactic (legea 128)

In cancelaria scolii un cadru didactic a furat portofelul unui alt cadru didactic.Politia a prins infractorul, acesta a marturisit pus in fata probelor (video), pagubasul si-a recuperat paguba fara sa se constituie in parte civila in proces. Judecata a avut loc si hotul a fost sanctionat cu amenda administrativa, nefiind considerat pericol social, si abea acum a fost prezentata o dovada a faptei, prin sentinta de judecata.
Aici intervine partea morala si statutul de dascal: cum poate fi sanctionat hotul de catre scoala/inspectorat? Jurista de la Inspectoratul Scolar spune ca nu are parghii legale??
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:47, 15 Martie 2014
Scoala il poate sanctiona pentru fapte in legatura cu actul didactic. Pentru infractiuni, o face instanta, in penal, sau pentru prejudicii aduse unitatii scolare, in civil.
Are dreptate jurista.
Cf. legii 128 poate fi sanctionat pentru "pentru incalcarea normelor de comportare care dauneaza interesului invatamantului si prestigiului institutiei". Se instituie o comisie si cf. art 128 "cercetarea propunerii de sanctionare si comunicarea deciziei se fac in termen de cel mult 30 de zile de la data constatarii abaterii". Aici e diferendumul cu jurista: consider ca abia cand s-a dat sentinta de judecata - care constituie o proba solida poate incepe cercetarea (altfel intram la calomnie) iar ea spune ca cele 30 de zile se contorizeaza de cand a fost comisa fapta!
Care Lege 128? Vechiul statut? E abrogat!
Nu poate fi sanctionat acum, trebuia cercetat disciplinar in termenul legal, scoala nu poate actiona impotriva lui daca in sentinta nu este prevazuta ca pedeapsa accesorie interzicerea dreptului de a profesa. Jurista are dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadru didactic ony172005 ony172005 Am nevoie si eu un pic de ajutor, cum as putea sa dau si eu in judecata un director de scoala pentru nerespectarea metodologiei invatamantului? Tin sa mai ... (vezi toată discuția)
Traiasca invamantul romanesc andre10191 andre10191 Lucrez in invatamant si am urmatoarea problema: Acum 2 saptamani am formulat o sesizare catre directoarea scolii in care functionez ( in aceeasi zi am fost ... (vezi toată discuția)
Ancheta disciplinara mihaela_h mihaela_h Buna seara Sunt profesor si am o problema. La sfarsitul acestui an scolar am fost tinta unei anchete desfasurata de inspectoratul scolar in urma unei ... (vezi toată discuția)