avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract Determinat-Somaj-Sporuri Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract Determinat-Somaj-Sporuri Somaj

Buna ziua,

As avea si eu 2 probleme:

1) In cazul in care am contract pe perioada determinata pe 3 luni, dar am continuitate in munca 4 ani, pot la finele contractului determinat sa beneficiez de somaj in caz ca nu mi se prelungeste contractul de catre angajotor, mentionez ca nu am intrerupere pe cartea de munca.

2)In cazul in care ma situez la o distanta mai mare de 50 km de resedinta din buletin si intru in somaj, beneficiez de ceva sporuri pe langa somaj. Din lege eu am inteles ca acest spor se acorda doar in momentul in care imi gasesc de lucru la o distanta mai mare de 50 km de localitate si sunt deja in somaj plus o prima de instalare, daca am inteles corect va rog sa imi permiteti o intrebare retorica " pentu ce as mai avea nevoie de sporuri daca tot mi-am gasit de lucru ? "
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:55, 23 Aprilie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
1. Da, daca va inceteaza CIM, incheiat pe perioada dterminata, beneficiati de indemnizatie de somaj daca aveti lucrate 12 luni (nu neaparat consecutive si nici la acelasi angajator) in ultimele 24 de luni.

2. Din Legea 76/2002:
Art. 74. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara in vigoare la data acordarii.
Art. 75. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii.
Art. 76. - (1) Angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite conform art. 73.1, 74 si 75, in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul urmatoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) si i), art. 61 lit. a) si art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au fost condamnati prin hotarare judecatoreasca definitiva;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) si e), alin. (2) lit. f) si g) si alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile ulterioare.
(2) In situatia nerespectarii prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevazute la art. 73.1, 74 si 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

Dupa cum vedeti nu sunt sporuri, sunt stimulente pentru a ajuta pe someri sa fie interesati sa-si caute de lucru.
Nu sunteti obligata sa luati aceste stimulente daca nu doriti. Daca le primiti aveti si niste obligatii (v. art. 76).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj grozoiu gabi grozoiu gabi am avut ajutor de somaj si m-am angajat in alt judet in timpul somajului,pe perioada determinata de 3 luni am auzit ca am dreptul la niste bani,unde sa intreb? (vezi toată discuția)
Absolventi de facultate; prima de instalare gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca ma puteti lamuri in urmatorul caz: - absolvent facultate 2010.Continua studii master.Poate beneficia de somaj? - absolvent facultate 2010 in ... (vezi toată discuția)
Beneficiu ca nou angajat din somaj larissalore larissalore Buna ziua Am auzit din surse neoficiale ca dupa absolvirea studiilor superioare, daca iti gasesti un loc de munca la minum 50 de km distanta de localitatea ... (vezi toată discuția)