avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare -cumparare nefinalizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare -cumparare nefinalizata

Buna ziua!

Anul trecut am vrut sa achizitionez o casa de vacanta impreuna cu fratele meu.Am gasit casa ne-am inteles cu proprietarul sa-i dam un avans cu antecontract notarial urmand ca dupa 6 luni sa ne intalnim si sa finalizam contractul.Problema este urmatoarea -nu mai putem cumpara imobilul respectiv si as vrea sa stiu daca sunt pusa in situatia de a pierde avansul (in antecontract nu este stipulata clauza de pierdere avans in cazul in care cumparatorul se razgandeste sau plata de n ori a avansului in cazul in care vanzatorul se razgandeste).I-am expus vanzatorului situatia si dumnelui ma ameninta ca ne vom intalni cu avocatii si vom discuta.Vreau sa stiu cum imi pot recupera avansul si daca conform legislatiei in vigoare sunt fortata de imprejurari sa finalizez un contract pe care nu-l mai doresc.Vanzatorul s-a folosit de avansul dat -imi tine blocati banii de 8 luni.Vreau sa stiu daca pot fi atacata in instanta pentru nerespectare de termen-nu m-am prezentat la notar pentru finalizare acte?
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 21:16, 23 Aprilie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
nu am vesti bune pentru dvs. : Va trebui sa suortati consecintele unei pierderi de bani. Ati incheiat un antecontract. Acesta este practic o promisiune bilaterala de a cumpara si de a vinde. Promitentul vanzator va poate actiona cu succes in judecata pentru refuzul dvs de a consimti la incheierea in forma autentica a contractului. Aceasta conventie poate fi rezolutionata doar la cererea partii care si-a indeplinit propriile obligatii. In cazul dvs instanta va putea sa dea o sentinta care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare autentic si sa va oblige sa achitati integral imobilul si sa-l cumparati.
uranopos a scris:

De cele mai multe ori sanctiunile care se aplica partilor ar fi urmatoarele: daca vanzatorul revine asupra vanzarii este obligat sa restituie cumparatorului de doua ori suma platita ca avans; in cazul in care cumparatorul se razgandeste sau nu respecta temenul, va pierde avansul platit.

Wrong. Nu de cele mai multe ori, ci doar atunci cand clauza este expres stipulata.

Se numeste clauza de arvuna, iar userul ramonel78 a specificat ca nu e cuprinsa in contract.
Oricum ar fi daca nu va respecti obligatia asumata niste bani o sa pierdeti.

In ceea ce priveste pierderea avansului depinde foarte mult de cuantumul acestuia si cat reprezinta din pretul imobilului. Daca e un avans de 2000E respectivul poate obtine mult mai mult decat atat, dar daca e un avans de 60.000E e mai putin probabil ca instanta sa dea o hotarare extrem de oneroasa si inechitabila in ceea ce va priveste.

Incercati sa cautati un cumparator pentru a reduce pierderile cat mai mult.

Ori incercati sa-l convingeti pe vanzator sa finalizaze tranzactia, sa faceti intabularea pe numele dvs dar cu inscrierea in CF a unui privilegiu pentru vanzator pentru restul de suma si sa va mai acorde un ragaz de pentru a face plata integrala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Neonorare obligatie antecontract de vanzare cumparare imobil Adrian1277 Adrian1277 poate cineva sa imi dea o sugestie ce trebuie sa fac, daca promitentu vanzator al unui apartament, nu a finalizat apartamentul care trebuia sa il vanda. (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)