avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatie constituita legal sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatie constituita legal sau nu?

Buna ziua,

Am nevoie de o lamurire ...
Un grup de oameni au decis sa formeze o asociatie. Prezenta asociatie are un statut pur si simplu pus pe hartie, fara a fi autentificat la notar, dar folosesc titulatura de asociatie. Cei care s-au inscris la aceasta asociatie platesc o cotizatie de 30 ron lunar spre a fi implinit scopul asociatiei. Acesti bani se depun in banca in contul unei persoane fizice, care este presedintele asociatiei.
Nu stiu daca ar fi mai multe de spus, dar in mare asa este organizata aceasta organizatie, intrebarea mea este: Aceasta organizatie este legal constituita? Au dreptul sa faca incasari in numele asociatiei cei numiti in biroul de conducere?
Cel mai recent răspuns: marcell , utilizator 18:27, 6 Martie 2014
OG 26 / 2000 prevede chiar expres ca se pot infiinta si asociatii fara personalitate juridica, si sunt destule situatii in care obiectiv nu este necesara obtinerea personalitatii juridice. Insa trebuie grija ca tertii sa nu fie lasati sa creada ca acea asociatie ar avea personalitate juridica. Nu se poate vorbi de cotizatii propriu-zise, dar in temeiul actului prin care au infiintat asociatia, cei implicati pot conveni si sa puna dpdv practic in comun niste fonduri. Exista reglementari specifice pentru asocierile fara personalitate juridica, inclusiv pe linie financiar-contabila si fiscala, chiar daca reglementaril mai specifice si detaliate sunt pentru cele cu scop lucrativ.... In concluzie, in sine nu e ilegal sa faci o asociatie fara personalitate juridica, doar ca trebuie sa nu dai de inteles ca ar avea personalitate juridica si nici sa nu se intreprinda chestiuni care sunt rezervate structurilor cu personalitate juridica...
Sa nu fie cumva cazul asocierilor fara personalitate juridica.
Daca asociatia este fara personalitate juridica nu este nevoie sa fie declarata la administratia financiara?
poate sa nu aiba personalitate juridica, dar atunci intram in cazul asocierii in participatiune din codul fiscal si asa cum spuneati si dvs. trebuie inregistrata la adminm fin. Va fi stabilita o pers care reprezinta fiscal asocierea. ... parerea mea. Altfel am fi in afara legii.
Sa fac un rezumat la ce am inteles si va rog sa-mi spuneti daca este gresit.
Un grup de oameni pot sa se uneasca intr-o asociatie fara personalitate juridica, al carui statut nu trebuie autentificat la notar, dar in schimb trebuie inregistrat la administratia financiara.
Un exemplu:
Un grup de 50 de persoane pot forma o asociatie prin comun acord in scopul ca atunci cand unul din membrii asociatiei are un necaz in familie (decesul unui parinte/copil) va primi sub forma de ajutor o suma de bani stabilita de comun acord pe care nu o va mai returna inapoi, in acest sens pun pe hartie un statut pe care nu-l autentifica la notar. Obligatia fiecarui membru este de a plati lunar sub forma de cotizatie o anumita suma de bani din care sa se formeze acel fond de ajutor.
O astfel de asociatie este obligatoriu sa fie inregistrata la administratia financiara? Este o asociere in participatiune, chiar daca nu desfasoara activitati care sa genereze profit pentru membrii ei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie fara scop lucrativ oti oti Are cineva un model de statut de Asociatie sportiva ? Din O 26/2000 inteleg daca doar membrii asociati pot hotara in AGA si nu toti membrii asociatiei ... (vezi toată discuția)
Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale ... (vezi toată discuția)
Infintarea asociatiilor fatafanta fatafanta Buna .Ma poate lamuri si pe mine cineva cu o neintelegere?Actele depuse pentru inscrierea in registrul asociatiilor trebuiesc autentificate la notar?Multumesc ... (vezi toată discuția)