avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creante girant
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creante girant

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu cateva raspusuri/sfaturi intr-o chestiune de recuperare creante de la un girant Am mai scris despre acest subiect aici (www.avocatnet.ro/content/for... :
In anul 2005 am girat un imprumut la banca Rai... in valoare de 5000 euro. Aparent (nu aprent, in mod sigur) debitorul principal nu a achitat (sau nu in totalitate) si prin anul 2009 am fost contactat telefonic de o firma de recupari pentru a achita o creanta catre banca (suma nu a fost precizata). I-am invitat sa-l contacteze pe debitorul principal furnizandu-le numarul acestuia de telefon. Au mai insistat vreo luna dupa care au renuntat.
In anul 2010 a venit la firma (nu mi-am schimbat serviciul din 2005) o decizie de executare silita (pe ½ din salariu!) pentru suma de 29670 lei din partea unui executor judecatoresc al bancii. Am fost la banca sa ma interesez despre situatia acestei creante (cat s-a platit, cand s-a platit ultima oara, etc.) dar banca mi-a spus ca dosarul nu se mai afla la ei ci la executorul judecatoresc. Cand l-am contactat, acesta mi-a spus ca nu are dosarul si ca acesta se afla la sediul central al bancii. Dupa un an de zile am insistat iarasi la executorul judecatoresc care mi-a spus ca la data executarii mele silite mai erau de plata 3768 euro, dar fara a-mi putea spune ce reprezinta cei 29670 lei. Mi-a mai spus ca la ora actuala (dupa 13 luni x 700 lei = 9100 lei) s-a achitat dobanda si s-a intrat in achitarea creditului (iarasi nu inteleg: 29670-9100=20570 lei), dar soldul este de 5997 euro (ceea ce s-ar apropia de rezultatul ecuatiei anterioare). Despre dobanzile aferente nu mi-a putut spune nimic, intrucat, aparent, nu are acces la dosar, ci numai cei de la banca centrala de la Bucuresti.

Din luna mai 2010 si pana in luna ian 2012 mi s-a retinut suma de 14700 lei. In ian 2012 l-am sunat pe executorul judecatoresc (era altcineva care preluase dosarul meu) si l-am intrebat daca mai are noutati asupra datelor initale ale creantei. Acesta a parut oarecum surprins cand a verificat dosarul si mi-a raspuns ca datoria s-a stins si ca nu ar mai trebui sa platesc. Fericit, l-am rugat sa informeze si firma pentru a nu-mi mai retine din salariu. Decizia de ridicare a popririi a venit, si din feb 2012 nu am mai avut retineri din salariu. Motivul acestei decizii este „ca urmare a solicitarii creditorului”.
Acum 3 zile am primit un telefon (telefonul de serviciu, neschimbat din 2005) de la o firma de recuperari care mi-au spus ca au o cesiune de creante catre ei in valoare de 25107,82 lei pentru creditul pe care l-am girat si la care nu am mai platit din 2012. I-am intrebat de ce nu m-au contactat imediat sa-mi comunice ca mai am de plata si au motivat ca mi-au trimis notificari la o adresa (adresa la care nu mai locuiam, dar noua adresa si numarul de telefon le-am comunicat bancii in 2010 cand i-am vizitat). I-am intrebat de ce nu m-au contactat telefonic si mi-au raspuns ca numarul de telefon pe care-l au (cel corect si actual si pe care ma suna si astazi) nu pare sa functioneze sau e inchis. I-am rugat sa-mi furnizeze dovada faptului ca le sunt dator si am primit pe mail notificarea cesiunii de creante de la banca si de la societatea de recuperare. Faptul ca nu am fost contactat desi, cel putin in privinta telefonului unde mi-au confirmat ca aveau numarul corect, mi se pare cumva o rea vointa intentionata din partea lor.

I-am rugat sa-mi dea cateva detalii privind aceasta suma dar mi-au spus sa fac o cerere scrisa in care sa listez ce informatii vreau, sa atasez o copie dupa buletin, sa le trimit si voi primi raspunsul.

Imi puteti da un sfat, ce sa fac in continuare, cum sa comunic cu firma de recuperari si ce anume.
Este o situatie normala? Am vreo sansa sa evit o noua executare silita (va spun sincer una mi-a ajuns)?
Pot sa-i indrept catre debitorul principal?

Nici nu stiu ce intrebari sa mai pun sau ce solutii sa mai caut...

Va multumesc anticipat pentru orice sfat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:49, 6 Martie 2014
dar fara a-mi putea spune ce reprezinta cei 29670 lei.

cand a cerut incuviintare pt executarea silita, trebuie sa stie exact ce reprezinta acesta suma pe care a cerut creditorul s-o recupereze.
Trebuia sa faceti si atunci contestatie.
Daca vreti, le puteti trimite copie dupa ce acte aveti dvs, dovada faptului ca ati achitata cat ati achitat prin poprire si copie dupa instiintarea de ridicare a popririi.
Daca nu lamuriti problema cu firma asta si apeleaza din nou la executor, mergeti la un avocat si faceti contestatie pt aceasta noua executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Optiuni girant executat silit shadow_2 shadow_2 Buna ziua, am nevoie de cateva sfaturi privind optiunile pe care le am (acum) in calitate de girant in situatia de executare silita pe salariu. Iata datele ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are un debitor cand dosarul sau ajunge la o firma de recuperare creante? dariahro dariahro Buna ziua!Am mare nevoie de un sfat avizat! In 2008 sotul meu a luat un credit de la o banca, in franci elvetieni.77.000 de franci pe 30 de ani cu 6% ... (vezi toată discuția)
Probleme cu societate de recuperari creante mariusmocan mariusmocan Buna ziua, in anul 2004 am facut un cred la o banca in vederea achizitionarii unui calculator. Am platit cu mici intarzieri (in functie de salariu ) de cate 3 ... (vezi toată discuția)