avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut bani cu titlu executoriu fara garantii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut bani cu titlu executoriu fara garantii

buna ziua. va rog, daca aveti amabilitatea, sa imi raspundeti si mie la cateva intrebari.
in urma cu ceva vreme (cand inca nu venise criza si la noi in tara) am imprumutat 2 prieteni cu niste bani. am mers la notar si am facut cu fiecare acte de imprumut cu titlu executoriu , fara garantie ca oamenii nu lucrau si nu avea bunuri. intrebarea este deca eu mai pot recupera cumva acesti bani?? si cum pot face asta?
pe unul dintre ei l-am imprumutat in decembrie 2007 cu 2100 de euro. in prezent el lucreaza in politie (deci ma gandesc ca avand act cu titlu executoriu, as putea recupera cumva banii din salariul lui???). pe celalalt "prieten" l-am imprumutat in noiembrie 2008 si din cate stiu nu lucreaza, nu are nici-un venit.
am intarziat atat pentru ca fiind destul de buni prieteni i-am tot amanat sa poata face rost de bani.
astept cat se poate de repede un raspuns de la dvs. va multumesc mult .
Cel mai recent răspuns: johnnydls20 , utilizator 19:29, 26 Aprilie 2009
In primul rand, chiar daca documentele prin care a-ti perfectat imprumuturile sunt autentificate de catre un notar, pentru evitarea unor eventuale incidente neplacute, ar trebui totusi sa le investiti cu formula executorie. Odata investite, va prezentati la un executor judecatoresc si solicitati punerea lor in executare.
In cazul prietenului care acum lucreaza la politie, recuperarea sumei nu ar trebui sa ridice mari probleme deoarece executorul va putea pune poprire pe salarul acestuia urmand ca lunar unitatea de politie la care lucreaza sa vireze in contul executorului o parte din salarul acestuia ( maxim 50% in conditiile in care nu mai are alte retineri ) pana la acoperirea integrala a sumei pe care o aveti de recuperat + cheltuielile aferente executarii.
Cat priveste recuperarea sumei de la prietenul care inca nu lucreaza, executorul judecatoresc poate pune un sechestru asupra bunurilor mobile si imobile proprietate a prietenului, si respectiv sa le vanda la licitatie. Instituirea unui astfel de sechestru poate opera si in cazul primului prieten.
va multumesc pentru raspuns. am o singura nelamurire : cum trebuie sa fac sa "investesc cu formula executorie" documentele? nu la executor trebuie sa fac asta? pe actele facute la notar scrie ca "prezentul contract de imprumut de bani consituie titlu executoriu". si inca o intrebare, daca se poate, in legatura cu data contractului ....cat timp are valabilitate acest act ? adica pana cand mai pot apela la un executor? caci unul dintre ele , dupa cum am zis este din decembrie 2007 si altul din noiembrie 2008. inca o data va multumesc mult si sa aveti o zi frumoasa.
Investirea cu formula executorie se face de catre Judecatoria din localitatea in care aveti domiciliul, in baza unei cereri la care atasati actul notarial in original. In plus, trebuie sa platiti o taxa judiciara de timbu in valoare de 4 Lei / investire si un tibru judiciar de 0,15 Lei / investire.
Termenul de prescriptie este de 3 ani calculat de la data scadentei.
Asa cum v-am spus, sfatul meu a fost sa investiti cele doua documente cu formula executorie deoarece in paractica au fost cazuri cand instanta a respins cererea de executare tocmai pentru lipsa acestei investiri.
Va doresc succes.
numai contractele bancare de imprumut constituie titlu executoriu, simpla mentiune a partilor pe un contract semnat la notar nu da actului aceasta valoare. inscrisul se va investi de catre judecatorie si abia apoi va putea fi pus in executare.
mai romibaro...in c de proc civ parca scrie altceva...actele carora legea le confera calit de titl exec nu mai trebuie inv cu formula exec...or l 36/1995 spune ca inscrisurile autentice ce constata o creanta certa lichida si exigibila constituie titlu executoriu...

Alte discuții în legătură

Contract imprumut cu garantie imobiliara intgril intgril Buna ziua!am imprumutat niste bani unui prieten si am facut un contract de imprumut cu garantie imobiliara.In cazul in care nu imi returneaza suma pana la data ... (vezi toată discuția)
Imprumut persoana fizica cu contract la notar Marius20100 Marius20100 Am imprumutat un prieten cu o suma de bani,el insinstand sa facem si contractla notar. Trebuia sa-mi inapoieze banii acum 4 luni. La inceput m-a amanat, pentru ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie shadow21 shadow21 buna ziua. In urma cu 2 luni am dat cu imprumut suma de 8800e. Tranzactia s-a facut printr-un birou notarial. Detin actul din care rezulta imprumutul insa ... (vezi toată discuția)