avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... contencios
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

contencios

Sunt consilier local .
In data de 30.10.2008 partidul m-a exclus din partid si a trimis o adresa Primariei ca sa-mi pierd calitatea de consilier local.
Intre timp partidul a revenit asupra excluderii si printr-o adresa din Martie 2009 confirma ca sunt membru al partidului.
In Aprilie Primarul a pus pe ordinea de zi excluderea mea din consiliu fara sa ia in considerare adresa din Martie 2009. Aluat in considerare adresa din 30.10.2008. Ce trebuie sa fac in continuare.
Cel mai recent răspuns: dorians , utilizator 08:58, 24 Aprilie 2009
Legea 215 din 2001 a administratiei publice locale la art.6 alin.(2) prevede" În relaţiile dintre autorităţile administraţiei publice locale şi consiliul judeţean, pe de o parte, precum şi între consiliul local şi primar, pe de altă parte, nu există raporturi de subordonare. "
Neexistand raporturi de subodonare intre primar si consiliul local, eu consider ca pe cale de consecinta nici intre primari si consilierul local nu poate exista nici un fel de raport de subordonare. In concluzie, primarul nun poate dispune eliminarea dvs din cadrul Consiliul local, fiindca nu are o baza legala. Dvs in calitate de ales local, la fel ca si primarul, indepliniti o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat.
In continuare aceeasi lege mai prevede urmatoarele:
Art. 60. - (1) Mandatul de consilier încetează de drept în următoarele cazuri: (2) Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de consiliul local, prin hotărâre, la iniţiativa primarului sau a oricărui consilier.
In baza art.27 prefectul insa poate ataca hotararea consiliului local sau ale primarului.
daca in consiliul local se va hotara demiterea dvs din functie, va trebui sa sesizati prefectul care are competenta sa atacae hotararea aceea in instanta de contencios. Din lege nu pot desprinde daca si dvs aveti dreptul personal sa atacati acea hotarare in instanta de contencios. Poate exista vreo lege speciala care completeaza legea 215 din 2001 si eu n-o cunosc?... cine ma ajuta sa rezolvam speta?...
Carpatina a scris:

Din lege nu pot desprinde daca si dvs aveti dreptul personal sa atacati acea hotarare in instanta de contencios. Poate exista vreo lege speciala care completeaza legea 215 din 2001 si eu n-o cunosc?... cine ma ajuta sa rezolvam speta?...


(1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.

Serios, chiar ati terminat dreptul? In Romania? Fara a fi rautacios dar deja este vorba despre principii de drept si nu de exceptii, legi speciale sau cazuri particulare
dorians, credeti dvs cumva ca Legea 554 din 2004 poate fi aplicata si in cazul acesta? ... eu ma indoiesc. De ce?...

Fiindca Legea nr.215 a prevazut exact in ce situatii se poate apela la instanta de contencios in interiorul art.60. CITEZ: "(3) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. c), d) şi i) hotărârea consiliului local poate fi atacată de consilier la instanţa de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. Instanţa este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile. În acest caz procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă. "

Deci, daca legea nu distinge, nici noi nu avem voie sa distingem.
Ma bucur sa intru in polemica cu dvs pe aceasta tema.
Omul nu se incadreaza la niciun punct, nu ii inceteaza mandatul de drept. Parerea mea.
Da, mi se pare absolut normal ca (aproape) orice decizie, hotarare etc sa fie atacata. Inclusiv o masura (eventual abuziba) de incetare a mandatului de consilier
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2009
dorians, utilizator

Alte discuții în legătură

Mandat consilier gheorghe50 gheorghe50 Am citit aspectele legate de legea 393-2004 art 9 . Intrebarea mea este : ce se intampla daca consiliul local nu aproba proiectul de hotarare princare se ... (vezi toată discuția)
Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)
Demitere consilier Lenush_71 Lenush_71 cum se poate demite un consilier? care este cadrul legal , si cat timp ar dura? (vezi toată discuția)