avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... mandat consilier
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

mandat consilier

Am citit aspectele legate de legea 393-2004 art 9 . Intrebarea mea este : ce se intampla daca consiliul local nu aproba proiectul de hotarare princare se declara locul vacant al unui consilier exclus din partidul pe a carui lista a fost ales?
Persoana interesata poate sesiza instanta de contencios administrativ.
Va trebui adoptata o hotarare de respingere a luarii la cunostinta, care va trebui argumentata. Oricum, prefectura in asemenea cazuri deschide asa numita "rpocedura prealabila" si face verificari, altfel hotararea respectiva nu va primi viza de legalitate si va fi atacat de prefect in instanta de contencios administrativ (mai ales ca hotararea de respingere este automat insotita de expunerea de motive a initiatorului proiectului - care propune, in mod normal, luarea la cunostinta si declararea locului vacant, un raport de specialitate pe aceeasi tema...).
Daca exista neconcordante legislative intre materialele insotitoare si hotarare adoptata, ori daca temeiul legal invocat nu "sta in picioare" hotararea respectiva ar trebui sa fie atacata de prefect, inaintea oricarei alte persoane (bineinteles ca si orice alta persoana interesata poate sesiza instanta, conform legii 554/2004).
Nu chiar. Legea nu obliga in mod clar la acest lucru, si nici nu prevede sanctiuni. O chestie interesanta ar fi, in caz de respingere a unui proiect de hotarare privind incetarea mandatului consilierului local,ca urmare a pierderii calitatii de membru al partidului politic.
Partidul respectiv, sustine ca exista o lege, care spune ca daca d-nii consilieri resping proiectul, consiliul local se dizolva de drept. :O stie cineva despre asa lege?
Cazurile de dizolvare de drept a unui c.l. sunt prevazute de art. 55 alin. (1) din L. 215.
Instanta de contencios administrativ, prin hotarare pe care o da, anuleaza hotararea atacata de prefect, dar nu poate obliga un c.l. sa aprobe o hotarare.
Solutia ar fi fost foarte simpla, daca nu se modifica Legea 215/2001. Primarul ar fi convocat c.l. in sedinta extraordinara de 3 ori la cate trei zile cu unic proiect si daca nu se adopta, potrivit art. 57 c.l. putea fi dizolvat de catre instanta.
Dupa modificarea Legii 215/2001 este mai greu: 3 sedinte oredinare consecutive si sa nu se adopate nicio hotarare.
Aveti vreo hotarare de anulare prin care instanta obliga consiliul local sa adopte proiectul de hotarare respins?
Io nu, dar cunosc o speta de acest gen. Un partid politic, a dat afara doi consilieri locali( din motive interne, in partid), consilierii locali au votat impotriva adoptarii hcl -privind incetarea de drept a mandatelor consilierilor, ca urmare a pierderii calitatii de membru al partidului polic.Reprezentatul partidului, s-a prezentat la sedinta CL si i-a amenintat pe acestia ca exista o lege care spune ca sunt oligati sa adopte hotararea, in caz contrar, prin acea lege, consiliul local se dizolva de drept. :O Personal, n-am auzit niciodata de asa lege, si de aceea am intrebat aici... poate exista, si io n-am stiut. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)
Invalidarea consilierului local daoqwan daoqwan Nu am incalcat nuciun art din lg 215, si conform hotararii C.L. am fost invalidat in calitatea de consilier local (desi am fost prezent la sedinta) ... (vezi toată discuția)
Contencios dorel paraschiv dorel paraschiv Sunt consilier local . In data de 30.10.2008 partidul m-a exclus din partid si a trimis o adresa Primariei ca sa-mi pierd calitatea de consilier local. Intre ... (vezi toată discuția)