avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor cu caldura intr-un bloc cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor cu caldura intr-un bloc cu repartitoare

Buna seara ! Locuiesc intr-un bloc din sectorul 3, Bucuresti, unde s-a creat o situatie incordata si extrem de neplacuta intre membrii asociatiei, situatie care se perpetueaza de 4 ani. Concret, sunt 44 de apartamente, din care 5 s-au debransat, avand centrale termice de apartament. Restul de 39 de apartamente s-au impartit in doua tabere- unii doresc calcularea pe baza repartitoarelor de caldura, ceilalti vor la suprafata locativa. Toate apartamentele sunt identice, cu 3 camere, cu exceptia parterului.Blocul a fost contorizat , deci toata lumea are aceste aparate. Unii vecini si-au renovat apartamentele, ocazie cu care si-au schimbat caloriferele, instalandu-si unele mult mai mari si de diverse tipuri, iar in unele cazuri si
-au montat si calorifere suplimentare, prin balcoane. Acestia nu permit accesul in locuinta lor, dar nici nu au declarat tipul de calorifere noi si numarul acestora pe care le detin in prezent. Drept pentru care, in intelegere cu administratorul si presedinele asociatiei, care se afla si ei in aceasta situatie, au fortat prin "minoritatea se supune majoritatii", consfintita prin hotarare a Adunarii Generale, ca repartizarea cheltuielilor de caldura individuale sa se calculeze tuturor pe baza suprafetei locative, netinand seama de noile SET , adica la "pausal". Au renuntat la serviciile firmei cu care aveam contract valid pe 10 ani, ceea ce a produs prejudicii respectivei firme, care ne-a actionat in instanta. Suntem un numar de 15 apartamente care dorim citirile aparatelor, dar suntem ignorati de 4 ani. Consider ca este incorect, pt ca atata vreme cat unii folosesc calorifere mai multe si mai mari decat noi care nu le-am schimbat, calcularea la suprafata locativa, conduce la sume egale pentru consumuri neegale. Mai mult, din moment ce nu se mai citesc repartitoarele, toata lumea a dat robinetele caloriferelor la pozitia maxima, ceea ce a insemnat valori mai mari ale facturilor de caldura, nimeni nu a mai avut interes sa faca economie, din moment ce platea oricum. Mentionez ca serviciul de profil din primarie, pe care l-am contactat, nu doreste sa se implice, sustinand ca hotararea Adunarii Generale este deasupra legii, dupa parerea respectivei functionare. INTREBARE - a procedat corect conducerea asociatiei ? ce putem face in aceasta situatie? Cui sa ne adresam si unde sa ne gasim dreptatea ? Astept raspunsul dvs., pentru care va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 08:24, 7 Martie 2014
ancag70 a spus:
Mentionez ca serviciul de profil din primarie, pe care l-am contactat, nu doreste sa se implice, sustinand ca hotararea Adunarii Generale este deasupra legii, dupa parerea respectivei functionare.


Nu, hotararile AGP, nu sunt deadupra legii, daca incalca o lege organica in vigoare.
Dar, e mai simplu si o practica uzuala a functionarilor de la aceasta primarie(S.3) sa arunce in spatele AGP, incalcarea legii si sa nu se implice.Care e rostul lor acolo, nici eu nu am inteles.
In casa mea EU sunt proprietar si nu pot sa hotarasca altii ce si cum sa fac, atata timp cat nu produc un prejudiciu vecinilor. prin actiunile mele.

si-au schimbat caloriferele, instalandu-si unele mult mai mari si de diverse tipuri, iar in unele cazuri si
-au montat si calorifere suplimentare, prin balcoane. Acestia nu permit accesul in locuinta lor, dar nici nu au declarat tipul de calorifere noi si numarul acestora pe care le detin in prezent.


Dupa parerea mea, daca acesti proprietari nu permit accesul in apartament, tocmai pentru faptul ca nu sunt in regula, atunci nici dvs. nu aveti obligatia de a va supune majoritatii.
Cum ei si-au facut modificarile cum au vrut, fara sa tina cont de prejudiciul facut la plata in comun, nu acceptati "majoritatea" decat daca lucrurile se fac corect.
La urma urmei, aveti un contract de cumparare si montare a repartitoarelor, legale si autorizate, deci cei 15 contorizati, puteti sa faceti contract cu o firma sa va calculeze sumele de plata in functie de consum. Daunele pe care le cer firma de calcul in instanta, sa le plateasca numai "majoritatea"care a votat, sa vedeti ca nu le va conveni ! Dar asa e corect.
Ar mai fi solutia instantei, sunteti 15, adunati probe si martori .
Din 44, 23 sunt majoritatea, va asigur ca din acestia , cel putin 6-7 nu stiu despre ce este vorba, sunt "aburiti" si folositi de ceilalti.
Regret, dar hoatararea Asociatiei de a renunta la repartitoare este legala.

Ceeace nu respecta Asociatia este Ordinul 233 al ANRSC care spune ca dupa modificarea caloriferelor trebuie facuta o expertiza (nu se spune si de cine) care sa stabileasca o noua suprafata utila folosita numai la calculul caldurii.

Ordinul 233/2004 al ANRSC
Art. 17
(1) Daca intr-un apartament s-au produs modificari asupra corpurilor de incalzire - tip, numar de elementi si altele asemenea - fata de situatia initiala prevazuta in proiectul imobilului, se va recalcula suprafata utila care se ia in considerare la repartizarea cheltuielilor individuale pentru incalzire, prin:
a) marirea suprafetei utile inscrise in actul de proprietate proportional cu un coeficient reprezentand raportul dintre noua suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de incalzire din apartament si suprafata echivalenta termic initiala a tuturor corpurilor de incalzire din apartament, in cazul in care modificarea s-a facut in sensul sporirii confortului termic;
b) diminuarea suprafetei utile inscrise in actul de proprietate proportional cu un coeficient reprezentand raportul dintre noua suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de incalzire din apartament si suprafata echivalenta termic initiala a tuturor corpurilor de incalzire din apartament, in cazul debransarilor partiale.
(2) Recalcularea suprafetei utile inscrise in actul de proprietate se face numai in baza procesului-verbal de constatare a modificarii suprafetei echivalente termic, intocmit de comitetul executiv al asociatiei de proprietari si avizat de furnizorul de energie termica.
(3) Pentru determinarea noilor suprafete echivalente termic, rezultate in urma modificarii suprafetelor echivalente termic initiale ale corpurilor de incalzire din locuintele sau spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta, reprezentantul legal al asociatiei de proprietari poate solicita sprijinul furnizorului de energie termica.
Art. 18
Proprietarii de apartamente sau de spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta au obligatia sa aduca la cunostinta furnizorului de energie termica orice modificare a suprafetei echivalente termic initiale.
Art. 19
Furnizorul de energie termica va inventaria si va determina suprafata echivalenta termic a tuturor instalatiilor de incalzire - coloane, tevi, corpuri de incalzire -, aflate in proprietate comuna, din imobilele de tip condominiu ale caror proprietari indeplinesc conditiile prevazute pentru preluarea in facturare individuala.

Atrag atentia ca aceasta este versiunea mai veche a textului dar site-ul ANRSC este la momentul acesta innacesibil.
Oricum si varianta actualmente in vigoare se bazeaza pe acelasi principiu.


Din pacate, situatia, asa cum se prezinta, se poate rezolva numai in instanta.

Bafta!
Zvonurile ( e vorba de presa si aici am indoieli) spun ca din 2015, repartitoarele vor fi obligatorii, conform unei Directive UE. Cei care au renuntat la ele, vor fi obligati sa monteze altele noi, cu costurile aferente. Ce va face Asociatia?
Cica :"nimeni nu e mai presus de lege!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare caldura timpuriu timpuriu Se apropie iarna si din nou aceasi intrebare cum este corect ptr repartizarea calduri repartizare pe suprafata radianta sau repartizare pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Determinare set si calculare set pentru apartamente fara repartitoare cristinasta cristinasta BUNA SEARA AM SI EU O PROBLEMA: AM INTELES CA DETERMINAREA SET PENTRU APARTAMENTELE FARA REPARTITOARE ESTE OBLIGATORIE CONFORM UNUI ORDIN NUSTIUCARE. OK. IN ... (vezi toată discuția)