avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil

CONCEDIU DE CRESTERE COPIL
Spuneti-ti va rog ce trebuie sa fac ca sa trec din concediu de crestere copil in alt concediu de crestere copil.
Mentionez faptul ca sunt in CCC, dar voi naste cu o luna inainte de terminarea actualului concediu. Cei de la serviciu, au incercat prin diferite mijloace sa ma convinga sa-mi dau demisia sau sa semnez diferite acte, cum ca as lasa un inlocuitor pe perioada celor doi ani. Acum au aflat ca sunt iar insarcinata si cu siguranta vor incerca sa ma incurce cumva.
Va rog spueti-mi care sunt pasii care trebuie sa-i fac?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
ruxandra-maria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:43, 6 Martie 2014
1. Intrucat cel de-al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 veti intra direct in CCC2 la data cand se termina CCC1 si veti beneficia de aceeasi indemnziatie.

2.-.OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).
(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.
(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

Valoarea indicatorului social de referinta (ISR), in vigoare = 500 lei.

3. In acest caz, veti depune o cerere la angajatorsi la care atasati copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil, prin care solicitati prelungirea suspendarii c.i.m. pana ce al doilea copil va implini 1 an sau 2 ani, in functie de varianta pentru care veti opta.

OUG nr.111/2010 :
art.25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1).
Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere pentru doi copii, cate un parinte la fiecare goctavbc goctavbc In prezent mama este in concediu crestere copil pana la 2 ani, copil cu handicap grad 1. Pe 30 ianuarie copilul va implini 2 ani. In martie se va naste al ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mame pentru al doilea copil jjonn jjonn Sunt studenta in ultimul an la Facultatea de medicina (in luna septembrie 2012 urmeaza sa dau licenta)am un copil de 4 luni si beneficiez de indemnizatie. ... (vezi toată discuția)
Salariata in ccc care este insarcinata anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in cazul unei salariate care se afla in CCC in varsta de pana la 2 ani pana in martie 2014, ramane din nou insarcinata ... (vezi toată discuția)