avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii indemnizatie mame pentru al doilea copil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

indemnizatie mame pentru al doilea copil

Sunt studenta in ultimul an la Facultatea de medicina (in luna septembrie 2012 urmeaza sa dau licenta)am un copil de 4 luni si beneficiez de indemnizatie. Intentionam sa mai facem un copil insa nu cunosc daca mai beneficiez de indemnizatie pentru cel de al doilea si in ce conditii ?( pana la expirarea celor doi ani trebuie sa nasc?)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:03, 5 Aprilie 2012
1. Daca veti naste inainte de a se termina CCC1 veti beneficia in continuare de CCC2, cu aceeasi indemnizatie ca la CCC1.

2. Daca primul copil este nascut incepand cu 01.01.2011 atunci se aplica urmatoarea prevedere din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).

(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
...
(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie la nivelul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

- Indicatorul social de referinta (ISR), in vigoare = 500 lei.
- Inseamna ca pe perioada de suprapunere a CCC1 cu CCC2 veti primi 600 lei in plus.

3. - Daca veti naste dupa ce se termina CCC1 atunci o luati de la inceput cu indeplinirea conditiilor pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC2.
- Adica in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate.
- In perioade asimilate intra si perioada in care ati fost in CCC1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil de pana la doi ani. ioan_claudiu84 ioan_claudiu84 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Pana in data de 26.01.2016 ma aflu in concediu crestere copil de pana la doi ani , iar la data de 29.07.2015 s-a nascut cea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil elenaboboc91 elenaboboc91 am un copil de 1 an si 4 luni (sept 2013) pentru care iau indemnizatie de crrestere copil. am nascut din nou pe 6 ian 2015. mai am dreptul la indemnizatie si ... (vezi toată discuția)