avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna seara! Detin mai multe proprietati impreuna cu mama mea (eu mostenind in urma decesului tatalui meu partile aferente...cred ca 3/8). Am fost casatorit legitim iar in urma casatoriei au rezultat 2 minori. Ulterior am divortat si in urma relatiei cu alta persoana a rezultat un minor. Doresc ca prin testament (notarial) sa las partea mea celui de-al treilea minor. Intrebarea este: in urma decesului meu cei 2 minori rezultati din casatoria legitima ce cota parte vor dobandi?
Cel mai recent răspuns: priestx , utilizator 00:12, 7 Martie 2014
Buna seara,
Puteti dispune prin testament asupra bunurilor mostenite, in speta pentru cel de al treilea copil. Trebuie sa stiti ca mostenitori legali sunt sotul supravietuitor si descendentii, impreuna, in cazul dvs. Daca prin testament lasati bunurile doar unui copil, acest lucru reprezinta o dezmostenire indirecta, iar in asemenea situatie, ceilalti mostenitori care sunt si mostenitori rezervatari vor putea ataca in instanta cota lor rezervatara (deci ar putea obtine 1/2 din ce ar fi mostenit in mod legal). Cotele mostenirii fara testament: sotia 1/4, copiii impreuna 3/4. In caz de testament, acestia pot ataca, daca vor pentru cota lor de 3/24 fiecare.
Testamentul poate fi contestat.

Asadar, in cazul in care rezerva succesorala a mostenitorilor le este lezata, aceastia se poate adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii testamentului ( liberalitate care ii ataca rezerva succesorala), in termen de trei ani de zile de la data decesului autorului sau, sau in termen de trei ani de cand a cunoscut perfectarea testamentului.( act mortis causa ).


Atunci pot face un act cu copilul ce nu poate fi atacat. Daca da, care ar fi acela?
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
priestx, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament cukrasz_kata cukrasz_kata Buna seara, bunica mea mi a lasat casa prin testament. E nevoie de succesiune pt transcrierea imobilului pe numele meu? Sau cum se procedeaza? (vezi toată discuția)
Testament sau clauza leomard14 leomard14 Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat ... (vezi toată discuția)
Mostenire catre nepot marafx marafx situatia este urmmatoare. 1- inculpatul este inchis si trebuie sa plateasca daune morale partii vatamate. a fost declarat fara venit. 2. parintii ... (vezi toată discuția)