avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema mostenire-Acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema mostenire-Acte

Buna seara!

In urma cu 50 de ani, bunicul meu a cumparat impreuna cu sora lui o casa. In urma cu 4 ani s-a dezbatut iesirea din indiviziune intre bunicul meu si sora lui, fiind decedati sotul surorii si bunica mea. Indiviziunea s-a realizat la tribunal, cica ar fi fost mai bine si mai ieftin. Problema a fost ca nu aveau acte exacte pe ce avea fiecare si a trebuit sa se masoare si sa se imparta 1/2 din curte(teren) la fiecare, respectiv casa+teren. Impartirea s-a realizat in asa fel incat, a ramas o portiune in indiviziune fortata, deoarece exista o singura intrare in curte.
Acum, sora a rezolvat, si-a facut cadastru ca sa o poata vinde, iar bunicul meu a decedat inainte de sfarsitul tranzactiei, ramanand mostenirea celor 4 fete ale lui. In curtea respectiva sta de 12 ani una din fetele bunicului cu acte de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pe o parte din 1/2 din curte, respectiv partea bunicului, iar restul partii bunicului(parte in care locuia el) vroia sa o treaca pe numele meu, adica unul din nepoti. Dar decedand nu a mai putut face asta si restul partii a ramas celor 4 fete(in tranzactia de la tribunal ele figureaza pe restul partii, unde locuia ). Acum toate vor sa respecte decizia bunicului meu, tatalui lor, si sa-mi treaca pe numele meu(adica unul din nepoti) partea respectiva.

Intrebarile mele ar fi:
1. Cum ar fi mai usor, mai ieftin si mai repede: la tribunal sau la notar?
2. Poate sa-mi treaca direct mie partea respectiva, sau trebuie sa treaca mai intai mamei?
3. Ce acte si ce pasi ar trebui sa urmam pentru a se finaliza tranzactia? Tin sa precizez ca am varsta de 26 ani.

Nu stiu daca am pus bine problema dar vreau neaparat un sfat sa stiu unde si ce sa fac.

Va multumesc anticipat!
In situatia dvs problema este simpla: toti copiii bunicului dvs vor trebui sa mearga cu dvs la notar si sa declare ca va cedeaza dvs mostenrirea bunicului si ca ei nu au nici un fel de pretentii de la dvs. Veti plati dvs o taxa la notar si el va intocmi actele necesare transcrierii drepturilor dvs asupra acelei mosteniri.
Buna ziua!
Va multumesc!

La partea aceasta de mostemire trebuie sa-i fac cumva vreun plan, cadastru?

De cand bunicul a lasat fetei, ce locuia cu el, aceasta si-a mai construit(cu consimtamantul lui, bineinteles) in afara planului ce tinea de vanzare cumparare si vreau sa fim separati, fiecare posedand ce are in prezent. Eu locuiesc in aceasta parte, nu ma intereseaza sa o vand. Dar vreau sa fiu sigur ca peste 20 de ani sa nu se ridice cu pretentii vreun mostenitor.

Va multumesc inca o data pentru raspunsul promt!
in cazul dvs mai intai tb rezolvata pbl mostenitii dupa defunctul bunic la a carui mostenire sunt chemate cele 4 fiice.Acestea nu pot "ceda mostenirea in favoarea dvs" pur si simplu. Mai intai trebuie sa o accepte si apoi sa dispuna de ea in sensul in care vor sa v-o transmita dvs. Acesta ar fi primul pas. Ulterior, dupa eliberarea certificatului de mostenitor pe numele celor 4 fiice, acestea tb sa-si intocmeasca documentatie cadastrala si sa va instraineze cotele primite din mostenire eventual sub forma unei donatii. Pentru ca vb si despre o portiune ramasa in coproprietatea fortata- calea de acces- care deserveste cele doua luturi formate de instanta, sfatul meu este sa prindeti in masa succesorala si cota indiviza aferenta . astfel incat sa puteti intocmi si pentru aceasta schite cadastrale si ulterior sa o dobanditi prin donatia despre care vb. Va recomand sa rezolvati pbl mostenirii in max doi ani de la data decesului bunicului beneficiind astfel de scutirea de impozit. Donatia in cazul dvs este scutita de impozitul aferent acestei tranzactii, fiind intre rude de pana la gradul 3. Si nu o uitati pe bunica. Si ea, in calitate de sotie supravietuitoare are o cota de 1/4 din averea succesorala.
Bunica este decedata. Succesiunea de pe urma ei s-a realizat in urma cu 4 ani. Mostenirea dupa bunic s-a realizat la tribunal printr-o tranzactie, fiindca s-a realizat si iesirea din indiviziune cu sora lui.
practic, daca am inteles bine, acum sunteti in posesia unei sentinte civile( de expedient) prin care s-a luat act de tranzactia intervenita si in urma careia cele 4 fete sunt proprietare in indiviziune pe partea bunicului (mai putin bunurile din contr de intretinere) cat si din partea care asigura accesul(propr fortata) Pentru aceasta proprietate ar tb sa intocmiti doua schite cadastrale separate, una pentru calea de acces, in indiv cu sora bunicului si una pt ceea ce vreti sa primiti prin donatie. Aveti nevoie si de hot jud in cel putin 4-5 exepl legalizate. In rest tot un act de donatie v-as recomanda care pe langa costurile mai mici transpune exact intentia partilor.Pantru partea pe care v-o doneaza mama este recomandabil sa treceti in act ca fiind scutita de raport. Singurul neajunsin cazul unei donatii ar fi riscul ca la data decesului matusilor dvs, mostenitorii acstora sa solicite reductiunea donatiei daca se dovedeste ca li s-a incalcat rezerva succesorala legala si faptul ca, daca veti intentiona sa solicitati vreun credit bancar ce se va garanta cu ipoteca asupra imobilului dobindit prin donatie, bancile sunt reticente in a primi in garantie bunuri dobandite prin donatie.

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate magico magico Am o casa impreuna cu sora de la bunici care au murit ,obtinuta prin contract de vanzare cumparare cu banii primiti ,dar pe pamantul care il aveau la rol nu ... (vezi toată discuția)
Ce varianta exista pentru a primi in proprietate un imobil? Alexandru_Adam Alexandru_Adam Buna ziua. Avem o problema si nu reusim sa gasim o rezolvare. Este vorba despre casa bunicilor mei. Bunicul meu traieste iar bunica mea nu mai ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna "cedare"in termeni notariali? clienta noua clienta noua Sunt mandatara unei rude in varsta si fara copii,care m-a imputernicit printr-o procura sa o reprezint in toate etapele dezbaterii succesorale asupra casei ... (vezi toată discuția)