Buna dimineata!
Sunt in faza de a incheia un contract in strainatate si as vrea pentru a preveni un eventual risc sa fac cerere pentru suspendare contract acual si pe urma sa-mi depun demisia...
Stie cineva ce ar trebui sa fac dupa incheiarea contractului in strainatate? Unde sa anunt? Unde sa depun copii dupa contractul nou ca sa mearga vechimea??
Multumesc,
Ira
CM ART. 51 – Suspendarea din initiativa salariatului
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru angrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva;
g) (abrogat prin OUG 65/2005) absente nemotivate.
(2) (introdus prin OUG 65/2005) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Asa cum inteleg eu situatia, suspendarea CIM pentru motivul invocat de dvs nu este posibila. Veti plati contributii si impozit in statul unde realizati venituri.
Nu trebuie sa depuneti nicaieri copie dupa contractul de munca pe care il veti inregistra in Franta. Dupa incetarea contractului din acea tara, veti solicita acolo sa vi se completeze niste formulare prin care se recunoaste stagiul de cotizare.
Odata cu intrarea in UE se aplica Regulamentul Comisiei Europene nr.1408/71 cu privire la coordonarea sistemelor de securitate socială pentru persoanele angajate, lucrătorii independenţi şi membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene.
Riscurile acoperite de acest regulament sunt: pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaş, boală şi maternitate, accidente de muncă, boli profesionale, prestaţii de invaliditate, ajutoare de deces, prestaţii de şomaj si prestaţii familiale(alocaţia de stat pentru copii şi indemnizaţia pentru creşterea copilului).
Multumesc mult pentru raspuns!
Stiti cumva daca trebuie sa solicit viza,dupa ce contractul a fost semnat? Pentru un an si pe urma?
Multumesc!
O zi linistita tuturor!
Iria