avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pensie de urmas pt copii orfani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pensie de urmas pt copii orfani

Buna ziua.
Intrebarra mea este : daca in Romania in sec XXI ,2 copii minori orfani de ambii parinti.din luna august 2013 e posibil sa nu aiba nici alocatie nici pensie?
E vorba de un baiat care in noiembrie a facut 18 ani si inca este elev iar fata are 10 ani si ea la fel fiind eleva. Amandoi la data decesul tatalui erau minori.....nici macar ajutorul de inmormantare nu s-a acordat...sa nu mai vorbim de pensie si alocatie. :((
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: doina1961 , utilizator 18:47, 6 Martie 2014
1. - Copiii trebuie sa primeasca si alocatie de stat pentru copii si pensie de urmas daca indplinesc conditiile prevazute de lege.
- Dar se pare ca nu s-a ocupat nimeni de acesta problema iar statul (prin cine?) sa stie ca ei nu au pensie de urmas sau alocatie de stat pentru copii.

2. Datele prezentate de dvs. sunt cu caracter general si nu se poate da un raspuns sigur.

3. Trebuie sa dati mai multe amanunte: daca tatal si mama copiilor era salariati sau pensionari la data decesului, daca copiii au beneficiat pana acum de alocatia de stat pentru copii si de ce acum nu mai beneficiaza etc.

4. - Copilul cel mare sau altcineva din familie, sa mearga la Primarie sa rezolve cu alocatiile de stat pentru copii si la Casa de Pensii unde poate solicita pensie de urmas pentru copiii orfani.
- Pensia de urmas se calculeaza din partea fiecarui parinte in parte.

5. Daca parintii erau salariati la data decesului primeau ajutorul de deces din partea angajatorilor iar daca erau pensionari primea ajutorul de deces de la Casa de Pensii.

6. Copiii pot fi ajutati in demersurile lor si de Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului unde pot merge sa solicite ajutor de specialitate.
Ok ,am sa va dau mai multe amanunte.
Mama copiilora murit la data de 04.04.20011( fiind pensionata de boala,cancer)...au ramas 2 copii...care au ramas in grija tatalui...primind o pensie lunara de 700 lei..care venea prin mandat postal pe numele baiatului,nu al tatalui,tatal primea tot prin mandat alocatia copiilor.
La data 08.08.2013 a deceadat si tatal lor...Copii fiind nascuti la 07.11.1995 si respectiv 15.04.2004.
La data decesului tatalui lor...parintii mei iau luat in grija lor... statul sistandu-le toate drepturile,primaria mentionand ca nu au tutore legal (bunicii avand 78 de ani),fetitei i s-a gasit o fam care au facut toate demersurile in vederea adoptiei,baiatul ramanand la bunici.fiind elev...
La Casa de Pensii....nu i-au acordat pensie de urmas...afirmand " nu aveti calitatea detutore".
Acum cand a implinit 18 ani...si-a facut dosar ..de pensie...dar...afirmand ca nu i se va acorda pensiea retroactiva....
Intrebarea mea....este legal ..asta?
1. Orice pensie se acorda de la data solicitarii ei la Casa de Pensii.

2. Nu a stiut nimeni sa va spuna atunci (sau nu ati solicitat ajutorul) ca ati fi rezolvat problema inca de la decesul tatalui copiilor.

3. - Ar trebui sa vorbiti la DGASPC sa-i ajute pe copii sa primeasca si alocatia de stat pentru copii.
- DGASPC ar fi trebuit sa faca o actiune in instanta pentru stabilirea tutorelui.
- Incercati macar de acum inainte poate se rezolva.

4. Insist asupra faptului ca DGASPC este cea care ar trebui sa se ocupe de acesti copii sa-si primeasca drepturile legale.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Pai la data decesului tataului lor...au fost bunicii....si au fost purtati de la un ghiseu la altul....vazandu-i batrani,acum....din lipsa de responsabilitate a cui sufara? Primaria am inteles ca ar fi trebuit sa elibereze "ceva" provizoriu...pana la obtinerea unei hotarari judecatoresti..pt stabilirea unui tutore legal....dar....a fost mai simplu sa neglijeze si sa.-i faca sa sufere si copii si bunicii.
Sau era mai simplu ca sa ramana in strada copii..ca sa fie fara nici un fel de protectie....
Legile trebuiau aplicate...zic io....si spus s-au lamuriti cei care au nevoie de ajutor....ca doar banii li se cuvenea copiilor ne avand obligatie bunicii da ii ajute....finaciar din amarata de pensie de 350 lei..care pers din Romania poate trai asa ?
Sa nu ne miram de ce ajung copii in centrele de plasamanet sau pe strazi..ci celor care doresc a ajuta..sunt impiedicati din cauza incompetentei unor functionari care sunt platiti tot din banii nostri....sau pensia bunicilor carora nu le ajung banii nici macar de medicamente..de cum sa tina la scoala un copil...orfan fara nici un ajutor..
Daca asa e normal ....imi pare rau sa spun dar copilul va merge acolo de unde a ramas in momentul decesului tatului lor ,asa o sa il ajute cinava :((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt drepturile copilului minor rămas fără un parinte Flory Stan Flory Stan 1)de ce suma poate beneficia un copilaș minor rămas fără un parinte? 2)acesta fiind încadrat intr-o categorie de persoane cu handicap (vezi toată discuția)
Tatal decedat cristianmh cristianmh Buna ziua, Am nevoie de un sfat pentru o persoana care se afla intr-o situatie mai complicata. Tatal a decedat in urma cu 1 an de zile (divortat de sotie de ... (vezi toată discuția)
Ajutor orfan elpascov elpascov Buna ziua,ma numesc Andrei,sunt elev la liceu,in clasa a XII-a.Mama m-a abandonat de mic,nu primesc ajutor de la ea,nu are posibilitati.Tata a murit,nu a fost ... (vezi toată discuția)