avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine verifica repartitoarele de caldura?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine verifica repartitoarele de caldura?

buna ziua! am si eu o intrebare al carei raspuns nu reusesc sa il gasesc. In cazul repartitoarelor de caldua montate in 2007, atunci cand a aparut obligativitatea lor, cine si cand trebuie sa le faca acestora o verificare? ele se supun verificarilor metrologice? cui i te adresezi daca ai suspiciunea ca propriul repartitor este defect? dar atunci cand si cele ale vecinilor sunt sanse foarte mari sa fie defecte? mentionez ca majoritatea apartamentelor din bloc declara, conform citirii, consum de caldura minim sau chiar nul! poate fi acesta un moiv pentru care apartamentele care au consum sa aiba unul foarte mare? mentionez ca pentru luna ianuarie a anului 2014, pentru un apartament cu suprafata de 28mp caldura a fost calculata ca fiind 700lei, asta in conditiile in care din 20 de apartamente 16 au consum zero!va rog sa ma indrumati cui trebuiesa ma adresez, intrucat raspunsul dlui administrator este doar acela de a ridica din umeri! va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 00:30, 8 Martie 2014
Repartitoarele de cost al agentului termic nu aunt cuprinse in lista oficiala LO- 2010 si in conformitate cu prevederile art. 15 din OG 20/1992 nu fac parte din categoria mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal.
Repartitorul de costuri nu e prevăzut în anexele Directivei ca mijloc de măsurare.
Conform ANRSC montarea si exploatarea robinetilor cu cap termostatic sunt activitati neautorizate si nereglementate de catre ANRSC
Repartitoare de cost nu se supun verificarii metrologice, intrucat nu sunt mijloace de masurare, conform Directivei 2004/22/CE privind mijloacele de măsurare, care la Anexa MI-004 prevede Contoarele de enegie termică.
Contorul de energie termica si repartitorul sunt doua aparate diferite, cu principii de functionare diferite, reglementate prin standarde diferite.

Directivele europene pot fi consultate pe site-ul [ link extern ] ...







va multumesc pt lamuriri! inteleg ca si montarea acestor repartitoare,obligatorie la cea vreme, a fost tot degeaba, ca, de altfel, multe din alte obligatii si drepturi al cetatenilor din aceasta tara....ca toate sunt inutile, drepturile le ai si nu ti le respecta mai nimeni,obligatiile le indeplinesti....degeaba! sau pentru a se intoarce ulterior impotriva ta....(((
Montarea şi exploatarea repartitoarelor, contoarelor şi a robinetelor termostatice reprezintă o problemă de modernizare, de reabilitare a instalaţiei de încălzire, fiind sub incidenţa Legii nr. 10/1995 a calităţii în construcţii, (art. 2), şi a Regulamentului UE nr. 305/2011 în domeniul construcţiilor (anterior Directiva 89/106/CEE).

COMPETENŢA DE REGLEMENTARE TEHNICÃ în domeniu o are Ministerul dezvoltãrii regionale, (fost Ministerul Lucrărilor Publice), conform Legii nr. 10/1995, H.G.R. nr. 203/2003 privind tipurile de reglementări tehnice, Ordinului M.L.P.T.L. nr. 542/2003 privid iniţierea, elaborarea, avizarea, aprobarea reglementărilor tehnice în construcţii.
Drept urmare, Inspectoratul in constructii ar avea competenta de verificare a legalitaii montarii lor. Corectitudinea costurilor depinde foarte mult de starea tehnica a instalatiei de incalzire.
Din anul 2004, Autoritatea Natională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) dubleaza competența de reglementare tehnică a MDR, încalcă legislaţia calităţii în construcţii, prin variante neştiinţifice, falsificate, ale normativelor tehnice în construcţii, variante contestate de specialiştii cei mai reputaţi.

"consum de caldura minim sau chiar nul! poate fi acesta un moiv pentru care apartamentele care au consum sa aiba unul foarte mare?"
DA !!! Este motivul principal.
ANRSC promoveaza debransarea prin reglementarile sale.

Condiţiile cumulative de montare a repartitoarelor prevăd montarea de robinete termostatate, contor de energie termică la branşament şi echilibrarea hidraulică. Echilibrarea hidraulică presupune montarea unor regulatoare automate de presiune, în subsol, la baza coloanelor şi la branşament. Regulatoarele fac posibil controlul temperaturii interioare şi limitarea consumului de căldură.
Închiderea robinetelor termostatice are efectul unei debranşări. Unul dintre efectele negative ale debranşării: creşterea notei de plată direct proporţional cu creşterea debranşărilor, “Debranşarea apartamentelor … ” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004 (apare surplus de agent termic în restul instalaţiei in functiune, principala cauză a cresterii facturilor la încalzire).
Aceasta conditie a echilibrarii este ascunsa, incalcata de ANRSC si firmele prestatoare.

700 lei pt 28 mp este foarte mult. Orice inginer de instaltii sau auditor energetic poate confirma, tinand cont de necesarul de caldura pt acel spatiu, puterea termica a caloriferelor, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Martie 2014
darida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea repartitoarelor de caldura este legala? ContSters266636 ContSters266636 Buna seara, Revin cu un subiect important, acum in prag de iarna, si anume cel al desfiintarii repartitoarelor de caldura. Este legal ca dupa montarea unor ... (vezi toată discuția)
A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)