Buna si bine v-am gasit. Sunt un proaspat utilizator asa ca implor ingaduinta. Intrebarea mea ar fi : intentionez sa incep procedura dizolvarii voluntare pentru o societate cu asociat unic cetatean strain CU REZIDENTA in Romania. Societatea are in patrimoniu un teren agricol, din care o mica parte e scos din circuitul agricol, devenind de constructii si care, potrivit art. 235 al. 4 din Legea 31/1990 si art. 237 al. 10, ar reveni asociatului. Faptul ca acesta este cetatean strain ma trimite la Legea 312/2005 pe care ori de cate ori as citi-o, tot nu ma lamureste daca demersul meu va avea sau nu finalitate. Vom reusi oare sa intabulam acest teren pe numele asociatului doar cu acel certificat constatator eliberat de ORC? Ce implicatii fiscale ar putea aparea si cum se vor calcula taxele de intabulare. Cam asta nu stiu si as vrea sa ma asigur ca va merge. Daca cineva s-a lovit de o asemenea speta, as aprecia un sfat. Multumesc! Toate cele bune!
Cristina
Art. 3
Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice romane. Legea 312/2005.
Si imobilul respectiv a intrat in patrimoniul unitatii in baza unui act .Ce fel de act?
SE poate introduce o actiune in instanta , in constatare , prin care instanta sa constate, in baza actului prin care unitatea a dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului si a certificatului constatator de la Registru Comertului , eventual si in baza unei documentatii cadastrale, ca fostul asociat este proprietar asupra imobilului si sa emita o hotarare judecatoreasca care sa dispune inscrierea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate astfel dobandit
Multumesc pt. raspuns.
Asa este, ai dreptate, insa vine apoi art. 4, care spune: " Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.", iar prin aplicarea teoriei reciprocitatii, intelegem ca doar nerezidentilor in Romania, li se aplica aceasta conditionare de indeplinire a termenului de 5 ani de la aderare, ceea ce vine sa surmonteze art. anterior, din care ai putea deduce ca toti membrii UE pot dobandi. Nu stiu, e varza legea asta. Oricum, terenul a fost cumparat de la o persoana fizica, direct pe firma (acesta afost rostul infiintarii firmei, pt. ca la momentul acela nu se putea concepe cumpararea terenului de un cetatean strain) si multa vreme dupa aceea autoritatile inca au fost obtuze in privinta asta, desi eu zic ca daca faci dovada rezidentei si dovedesti ca vrei sa-ti construiesti casa acolo sau sa locuiesti in casa existenta deja, ar putea dobandi in temeiul art. 4
Nu stiu ce sa zi, sper sa-mi spuna cineva ca s-a intabulat si sper sa nu ajung in instanta, pt. ca ar trebui sa fie mult mai simplu. eu ma gandeam ca daca OCPI imi va da respingere doar in baza certificatului constataor, sa o atac cu plangere. Multumesc frumos de sfaturi. Astept si alte pareri.