Buna ziua,am o problema in legatura cu un credit pe care l-am contractat anul trecut si care este cu o dobanda marja + libor chf. Luna trecuta am primit o adresa prin care mi se spune ca datorita conditiilor internationale sunt obligati sa mareasca marja cu 2%.Am citit despre clauza abuziva si procesul castigat de cineva din Buzau cu hotarare definitiva.Ma intereseaza daca cineva poate sa-mi dea un sfat sau sa-mi recomande un avocat.Cred ca daca am fi mai uniti impotriva abuzurilor la care suntem supusi de catre banci am avea de castigat. Va multumesc.
daca banca in contractul de credit nu a stipulat ca isi rezervul de a alinia dobanzile la "conditiile internationale", atunci imediat sa dati banca in judecata pentru nerespectarea obligatiilor contractuale. Altfel, riscati sa pierdeti dreptul de a va adresa instantei si mai tarziu va trebui sa platiti acele dobanzi, fiindca se va considera ca le-ati acceptat tacit.
:offtopic: Va rog mult sa folositi functia de editare pentru a aduga sau corecta ceva la mesajul deja postat, regulamentul interzice postarile consecutive. Multumesc.
Contractul nu se poate modifica unilateral, si daca e stipulat ca rata dobanzii se calculeaza ca fiind suma dintre o marja X si indicele libor, atunci acea marja nu se poate modifica oricand vrea banca. O formulare din contract de genul ca banca poate modifica marja fixa in functie de conditiile internationale si alte asemenea generalitati se interpreteaza ca fiind o clauza abuziva, intrucat lasa spatiu de manevra bancii sa modifice dupa bunul plac dobanda.
Procesul de la Buzau de care vorbiti a fost castigat anul trecut.
Incepand cu acest an, legislatia cu privire la drepturile consumatorilor a fost modificata in sensul ca pentru persoanele fizice, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor este competent sa verifice plangerile cu privire la produsele bancare si sa sanctioneze institutiile bancare in cazul in care acestea se fac vinovate de abuzuri si incalcari ale drepturilor consumatorilor de servicii si produse bancare, deci inclusiv de credite.
Primul pas, pe care e bine sa-l faceti cat mai rapid, fiind simplu si gratuit, este sa formulati o plangere la OPC. In termen de 30 de zile vor trebui sa va informeze cu privire la verificarile efectuate si masurile dispuse.
Intre timp, adresati-va in scris bancii creditoare, atat la sucursala prin care ati contractat creditul, cat si la sediul central al bancii, protestand fata de aceasta masura si solicitand bancii sa revina la conditiile contractuale convenite. In nici un caz sa nu semnati nici un fel de act aditional de majorare a dobanzii. Precizati ca in cazul in care nu vor respecta contractul de credit ii veti actiona in judecata.
Nu are sens sa treceti la judecata pana nu obtineti rezultatul demersului de la OPC si a cererii scrise catre banca.
Am primit si eu notificarea tot la sfarsitul lui aprilie 2009.
Am contractat un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca la PiraeusBank in mai 2007 in CHF (aproximativ 77800CHF) cu ajutorul caruia am achizitionat un apartament pentru familie.
Am primit o notificare din partea bancii prin care m-a anunta:
„Pe fondul contextului international marcat de turbulente, ce implica costuri mai mari de finantare, PiraeusBank Romania este nevoita sa majoreze cu 2 puncte procentuale marja creditului dumneavoastra in conformitate cu prevederile art. 5 din contractul Dvs.”.
Art.5 spune pe scurt „Dobanda se poate modifica in functie de variatai indicelui de referinta (Libor) si a marjei, conform deciziei bancii.”
Creditul este format acum (si stipulat in contract) din: marja bancii de 4% + indicele Libor. 2 puncte procentuale in plus inseamna ca Piraeus Bnak isi mareste marja cu inca 50%! Automat acest lucru imi mareste rata in LEI lunara ce le-o platesc cu aproximativ 23%, foarte mult avand in vedere ca in acest moment am dificultati reale de rambursare si ca aceasta rata e modificabila si de cursul valutar. La inceput plateam echivalentul in Ron de aproximativ 1000Ron/luna ajungandu-se acum din cauza acestei majorari si a cursului valutar la rate ce vor fi de aproximativ 1600Ron/luna deci cu 60% mai mari!
Ce doresc sa va intreb:
Au mentionat faptul ca, contextul actual „implica costuri de finantare mai mari” pentru ei. Dar de ce afecteaza acest lucru creditul meu? Ei vor acum bani mai multi de la mine, pt ca daca ei se imprumuta azi au „costuri de finantare mai mari”. Mi se pare abuziv motivul si nedrept pentru situatia mea. Pot face ceva ca ei sa nu-mi impute noiile conditii cu 2 puncte procentuale mai mari?
E legala aceasta modificare?
Pe noi cine ne mai apara in fata acestor majorari abuzive?
Am facut repede o scrisoare si am trimis-o bancii ca raspuns la notificarea acestora in care le solicitam sa nu mareasca marja, sa ramana la cea de 4% si sa nu uzeze de acel art.5. La semnarea contractului, desi am avut obiectii la acel articol banca mi-a spus ca, contractul e unul standard care nu poate fi modificat. Mentionez ca in contract nu este mentionata vre-o formula sau vre-o conditie de modificare a marjei.
Cum e mai bine, sa astept raspunsul lor la scrisoarea mea (care poate veni dupa data de 21.05.2009 data in care ei vor mari automat marja cu 2%) sau sa-i reclam de pe acuma la OPC/ANPC?
Sunt mai mult decat sigur ca scrisoarea mea nu o sa-i impresioneze dar nici nu vreau sa-i reclam in cazul in care vor lua in considerare scrisoarea mea.
Notificare 2% plus
alexteo
Buna seara
am un credit de nevoi personale cu ipoteca in urmatoarele conditii:
moneda CHF; dobanda: variabila, calculata in functie indicele de referinta si ... (vezi toată discuția)