avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Fals in declaratia de deducere a impozitului
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Fals in declaratia de deducere a impozitului

Buna ziua, am urmatoarea intrebare, daca ma puteti lamuri va rog: daca un salariat a adus dovezi ca are sotul / sotia nesalarizat si neindemizat in intretinere, dupa care sotul si-a gasit un loc de munca, dar salariatul a “omis” sa informeze angajatorul :
-Cum se numeste fapta salariatului ?
-Are vreo sanctiune prevazuta in codul civil / penal?
-Angajatorul poate notifica vreo autoritate cu privire la fapta salariatului ?
-Angajatorul poate recalcula impozitul pe venit datorat de salariat pe perioada neacoperita de declaratie si retine salariatului suma necuvenita ?
Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:58, 7 Martie 2014
Nu sunt prevazute sanctiuni in Codul fiscal pentru declararea eronata a persoanelor in intretinere. Angajatul v-a dat o declaratie pe propria raspundere, deci el este singurul vinovat de ceea ce a declarat.

In Normele de aplicare a Codului fiscal se prevede astfel:

99. Daca venitul unei persoane aflate in intretinere depaseste 250 lei lunar, ea nu este considerata intretinuta.
In functie de venitul lunar al persoanei intretinute, platitorul veniturilor din salarii va proceda dupa cum urmeaza:
a) in situatia in care una dintre persoanele aflate in intretinere, pentru care contribuabilul beneficiaza de deducere personala, obtine in cursul anului un venit lunar mai mare de 250 lei lunar, platitorul veniturilor din salarii va reconsidera nivelul deducerii personale corespunzatoare pentru persoanele ramase in intretinere incepand cu luna urmatoare celei in care a fost realizat venitul, indiferent de data la care se face comunicarea catre angajator/platitor;
b) in situatia in care contribuabilul solicita acordarea deducerii personale pentru persoana aflata in intretinere ca urmare a situarii venitului lunar al acesteia din urma sub 250 lei lunar, platitorul de venituri din salarii va incepe acordarea deducerii personale reconsiderate pentru persoana in intretinere o data cu plata drepturilor lunare ale lunii in care contribuabilul a depus documentele justificative.


Puteti sa-i recalculati impozitul pe lunile din urma si sa-i retineti diferenta rezultata la prima lichidare sau in cateva luni, daca diferenta este prea mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala, salariatul cu copil care are bursa talia talia Buna ziua, Beneficiaza de deducere personala, salariatul al carui copil (elev cls.XII -18ani) are bursa. (vezi toată discuția)
Contract sponsorizare mihaela_1968 mihaela_1968 Fiul meu este student si a semnat pentru 3 luni un contract de sponsorizare cu o firma, primind 600 lei. Mai beneficiez de deducerea suplimentara, sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit salarii mihteo mihteo Copilul de 21 de ani , student fara venituri, poate fi trecut de unul din parinti la deducere pentru calculul impozitului pe salariu? Pana la ce varsta si pe ... (vezi toată discuția)