Buna ziua,
Din pacate termenul de prescriptie se calculeaza in defavoarea debitorului, ca sanctiune a aflarii sale in stare de pasivitate. Si nici nu puteti invoca necunoasterea legii, din pacate romanii nu isi cunosc drepturile, dar da au dreptate dupa 3 ani este prescris dreptul dvs.
Buna ziua,
multumesc pentru raspuns..DAR sa inteleg ca prevederile ICCJ dinr ROMANIA sunt nule dpdv al dreptului roman? citez mai jos:
"Contract de credit. Acţiune în constatarea caracterului abuziv al unor clauze. Natura interesului protejat. Efecte cu privire la termenul de prescripţie aplicabil
Cuprins pe materii: Drept comercial. Prescripţia extinctivă
Index alfabetic: acţiune în constatare
- clauză abuzivă
- nulitate absolută
- prescripţia dreptului material la acţiune
Decretul nr. 167/1958, art. 3 alin. (1)
Legea nr. 193/2000
Directiva nr. 93/13/CEE
Consecinţa constatării caracterului abuziv al unor clauze din contractul de credit este echivalentă cu constatarea nulităţii absolute a acestora, nefiind aplicabilă sancţiunea existentă în cazul nulităţii relative, şi anume anularea clauzei respective.
Prin urmare, neputând fi vorba de o nulitate relativă, nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958, nulitatea absolută putând fi invocată oricând, dreptul la acţiune al reclamanţilor neputând fi apreciat ca prescris.
Secţia a II-a civilă, Decizia 686 din 21 februarie 2013
Notă: Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă a fost abrogat prin Legea nr. 71/2011 la data de 1 octombrie 2011
Curtea a aratat ca potrivit jurisprudentei este obligatorie pentru instantele romanesti ca aceste clauze, constatate ca fiind abuzive pentru consumator, sa nu-si produca efectele, recunoscand judecatorului national puterea de a le declara nule, chiar din oficiu.
„Prin urmare, nefiind vorba de o nulitate relativa, nu sunt aplicabile dispozitiile art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/158, nulitatea absoluta putand fi invocata oricand, ca atare, dreptul la actiune al reclamantilor neputand fi apreciat ca prescris”, motiveaza ICCJ.
In general, sunt considerate clauze abuzive modificarea unilaterala de catre banca a ratei dobanzii, fara a avea ca reper un indice de referinta transparent, majorarea comisioanelor pe parcursul creditului sau practicarea unor comisioane cu scopuri neclare (ex. comision de risc)."
1.Avand in vedere paragafele de mai sus si ca eu MA REFER STRICT la comisionul de risc perceput de catre VBR, considerati ca este ok raspunsul lor in care ma 'trmit la plimbare"!?
2. PRESCRIPTIE..este un temen care se refera la "ceva din trecut..un contract un drept..etc)..pai un CONTRACT DE CREDIT IPOTECAR ARE 5-10-30 ani...se poate prescrie dreptul meu IN TIMPUL derularii contractului?..??? Ciudat....comisionul de risc = reprezinta o suma pe care BANCA a luat-o an de an(lunar) din contul unei persoane fizice..dar recent JUSTITIA declara comisonul de RISC ILEGAL...pai cum sa fie PRECSRIS daca tocmai a aparut o hot. judecatoreasca care SPUNE RECENT ca e ilegal!???
Cel putin ciudat...
Astept in continuare parerile dvs..
Cu stima,