avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestatie la titlu clauze abuzive sau actiune ...
Discuție deschisă în Executare silită

Contestatie la titlu clauze abuzive sau actiune separata

Buna dimineata!
Am o problema, poate ma ajuta si pe mine cineva:

Contract de leasing financiar 2008, reziliat in 25.06.2009.

Cerere executare silita 20.05.2010.Pana la data de 01.11.2012 s-au trimis adrese de infiintare poprire care nu au condus la executarea silita efectiva a debitorului.

Creditorul formuleaza cerere de validare poprire la data de 15.11.2013.

Debitorul depune intampinare(in calitate de debitor si administrator al tertului poprit) si formuleaza aparari cu privire la nulitatea absoluta a clauzelor prevazute in titlul executoriu.

Instanta respinge cererea de validare poprire si constata ca executarea silita in cauza este nelegala, datorita unei clauze abuzive din contract.

La 28.05.2015 creditorul trimite somatie catre debitor ca in termen de 1 zi sa achite suma de…..

La 02.06.2015 debitorul formuleaza contestatie la executare, solicitand (din nou) instantei sa constate ca titlul executoriu contine clauze abuzive.

Instanta ii cere debitorului sa precizeze daca intelege sa invoce caracterul abuziv al clauzelor cuprinse in titlu executoriu ca o aparare in cadrul contestatiei la executare sau ca o actiune distincta, pentru a solutiona EXCEPTIA TARDIVITATII CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA.

Ce sa aleaga debitorul?

Se poate instanta raporta in solutionarea tardivitatii la data cererii de executare silita?
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2016
ancut75, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 09:09, 1 Martie 2016
Ambele sunt admisibile, având în vedere practica Instanțelor. La contestație s-ar pune în discuție tardivitatea, la acțiunea în constatare nu avem termen de decădere ci de prescripție.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns, insa:

"Consecinţa constatării caracterului abuziv al unor clauze din contractul de credit este echivalentă cu constatarea nulităţii absolute a acestora, nefiind aplicabilă sancţiunea existentă în cazul nulităţii relative, şi anume anularea clauzei respective. Prin urmare, neputând fi vorba de o nulitate relativă, nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958, nulitatea absolută putând fi invocată oricând, dreptul la acţiune al reclamanţilor neputând fi apreciat ca prescris"
Sigur că da, nu este prescriptibilă, însă este analizată prescripția, la asta mă refeream.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Validare poprire ancut75 ancut75 In fapt am luat masina in leasing cf ctr din data de 05.09.2008 pret achizitie 48800 EUR platit - Avans 15% platit - 6 rate rata 7-8-9 restante - ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea executarii bttb63 bttb63 Executare silita imobiliara efectuata de creditoare, finalizata cu emiterea actului de adjudecare. Debitorul formuleaza contestatie la executare in ... (vezi toată discuția)
Situatie executare silita remusbv8 remusbv8 Buna ziua, Am fost executat silit pentru niste credite din 2018 pentru un IFN dar dupa verificare pe acele contracte de credit nu apare semnatura mea fizica ... (vezi toată discuția)