avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare de lucru conform art. 122 din Codul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare de lucru conform art. 122 din Codul Muncii

Buna seara,

Am o nelamurire in legatura cu efectuarea orelor suplimentare de lucru.
Si anume cand este necesar sa se efectueze ore suplimentare la servici se sta suplimentar. Mentionez societatea este cu capital privat ( strain).

Eu cand recuperez orele suplimentare efectuate fac o cerere catre conducere, prin care precizez...subsemnatul...angajat.....in functia de ...la societatea......., prin care cer recuperarea orelor suplimentare efectuate in folosul societatii conform articolului 122 din codul muncii.
In care se specifica luna in care s-au efectuat respectivele ore suplimentare si anul , respectiv numarul de ore care se recupereaza.

Azi aflu cu stupoare ca in cazul in care cer o ora de recuperare sau doua din suplimentare sa recuperez pierd tichetul de masa pentru ziua respectiva.

Va rog,ajutati-ma lamurirea acestei aberatii.....lucrezi suplimentar si nu astepti sa treaca doua luni de zile astfel ca in a treia luna sa se plateasca cu un spor suplimentar de 75 % ,adica in a treia luna orele respective sa se platescade 1,75 ori.

Va multumesc anticipat.

Cu deosebita stima,
Patitul 2
Cel mai recent răspuns: patitul 2 , utilizator 18:55, 7 Martie 2014
1. Conform prevederilor legale, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia (art. 122 alin. 1 Codul Muncii).

2. Daca compensarea cu zile libere nu este posibilă, orele suplimentare vor fi plătite salariatului prin adăugarea unui spor la salariu. Acest spor este negociat în cadrul contractului colectiv de muncă, dacă este cazul, sau al contractului individual de muncă şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Buna seara,

Am inteles ca se compenseaza dupa 60 de zile si se adauga un spor de 75 %.

Dar in cazul cand am pentru exemplu 6 ore suplimentare,si din acestea cer recuperare 3 ore intr-o zi si 3 ore in alta zi , de ce se taie tichetul de masa.

Intrebarea a fost , tichetul de masa se poate taia de la o zi de lucru lucrata partial ; pentru expempu 5 ore lucrate efectiv si 3 ore recuperare de la orele suplimentare conform cererii in scris ( in termenul de 60 de zile).

Va multumesc.

Cu stima,
Patitul 2
Este decizia angajatorului , iar motivele le stie numai el . Noi va putem spune daca este corect sau nu cum procedeaza acest angajator , nu si motivele pentru care o face.

Pentru oele suplimentare nu se acorda tichete de masa, dar pentru orele suplimentare compensate cu ore libere platite , parerea mea este ca trebuie sa se acorde tichete de masa.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Cu stima,

Patitul 2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare din orele suplimentare soucadan soucadan Un angajat, la cerere, poate sa-si recupereze orele suplimentare si dupa 60 zile, respectiv 30 zile ? (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare sau recuperare EmiMimy EmiMimy Bună ziua, Dacă am un salariat cu salariu brut de 2.000 lei care în luna ianuarie a prestat 192 ore din care 32 sunt suplimentare și doresc să îi dau ... (vezi toată discuția)