avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Lamuriri in procesul de partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Lamuriri in procesul de partaj

Buna ziua d.le Avocat. Eu am introdus actiunea de partaj pe data de 12 iulie 2013 si am prima infatisare in procesul de partaj pe data de 10 aprilie 2014.Am terminat divortul-fara copii- in decembrie 2013, din vina ambilor soti cu toate ca eu puteam sa cer si sa dovedesc , ca toata vina pentru despartirea noastra a fost numai a fostului sot, dar am lasat de la mine, am crezut ca termin mai repede, dar m-am inselat.
Acum avem de partajat un apartament cu trei camere, mai exact; cota comuna de partaj este de 13/16 din apartament, pt. ca restul de 3/16 din apartament este bunul sotului meu dobandit prin mostenire asa cum rezulta din contractul de vanzare-cumparare incheiat la 03 martie 2003.
Mentionez ca acest apartament l-am cumparat in anul 2003, actele fiind incheiate de catre sotul meu, eu fiind plecata la munca in Italia.Toti banii pentru cumpararea apartamentului si a incheierii actelor necesare la notar etc. au fost munciti de mine in Italia si trimisi sotului meu acasa.Dupa cumpararea aparatmentului am procedat la renovarea si inbunatatirea de la A la Z a apartamentului, tot cu banii trimisi de mine din Italia. sotul meu a cumparat totul pe numele lui si nu recunoaste ca eu i-am trimis toti banii pe care i-am investit pt cumpararea si amenajarea aparatamentului. Fostul sot acum a cerut sa i se atribuie cota de 80% din apartament. Eu am dovezi ca am castigat bani in Italia in jur de 67 mii de euro, am dovezi de la Western union cum i-am trimis in jur de 16 mii de euro cu semnatura lui de primire, pt ca nu am mai gasit toate chitantele de la Western union, dar i-am mai trimis bani si prin curieri, soferi care faceau transport de pachete si persoane in Italia, etc.pt acesti bani nu am dovezi. Sotul nu recunoaste nimic si pretinde 80% din apartament !
Mentionez ca am fost casatoriti din august 1994 pina anul trecut in iulie 2013 ( 19 ani), nu am avut copii, dar eu am lucrat si in Romania si am castigat bani. Mai mentionez ca fostul sot a avut un serviciu stabil in Romania si castiga foarte bine, dar in acelasi timp cheltuia banii in baruri cu femei si prieteni de pahar.Era un mare consumator de alcool si de femei usoare! In afara de acestea eu l-am ingrijit ca pe un copil alintat toata aceasta perioada si pe el si casa am ingrijit-o ca pe o floare. Ma intreb acum, s-ar putea intampla dupa 19 ani de casatorie si de sacrificii sa nu ma aleg decat cu 20% din apartament (eu am cerut 50% din apartament, cu toate ca trebuia sa cer eu 80% ) In acest dosar de partaj eu am calitatea de reclamant si fostul sot de parat.Astept un raspuns din partea dumneavoastra , daca am vreo speranta sa primesc 50%, tinand cont ca la varsta mea de 50 de ani trebuie sa iau viata de la capat.! Va multumesc !

Sansele nu se stabilesc pe forum, conteaza probele din dosar si cum sunt ele administrate.
Mai degraba aveti dvs sanse sa obtineti cota de 50% care de altfel de una prezumata decat fostul 80% daca nu dovedeste ca a investit bani proprii.
Sanatate sa aveti ca bunuri mai faceti ! Succes!
ps vina la divort nu are legatura cu drepturile la partaj.

Faptul ca fostul sot detine chitante doar pe numele sau nu ii confera un avantaj in dovedirea contributiei sale cata vreme si dvs detineti inscrisuri ce dovedesc trimiterea banilor. Puteti proba si cu martori faptul ca dvs ii trimiteati regulat sume de bani. Oricum, depinde de probatoriul din dosar si, asa cum spunea colega mea, cota prezumata este de 50%. Este datoria fostului sot sa rastoarne prezumtia dovedind ca a avut o contributie mai importanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Martie 2014
Adrian ALBU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajul bunurilor dupa divort C.Daniel C.Daniel Sotia mea este plecata in Italia de 6 ani si 5 luni . Dupa 3 ani de la plecare , i-am cerut divortul dar nici nu a vrut sa auda de acest lucru. Acum a venit ... (vezi toată discuția)
Partaj cuziamusia cuziamusia Acum 10 ani lucram (legal) in strainatate si i-am trimis sotiei (prin banca) 15 mii euro cu scopul sa cumpere doua imobile (pe numele ei, deci bunuri comune). ... (vezi toată discuția)
Partajul bunurilor dupa divort ernest ernest am divortat si acum sunt la partajul cu fosta mea sotie,dar eu am avut o contributie mai mare mai exact totala incit eu am ... (vezi toată discuția)