avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Renuntare la capete de cerere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Renuntare la capete de cerere

As dori sa stiu daca am un proces la care nu s-a dat inca termen pot renunta la 2 capete de cerere din 3 (respectiv sa solicit numai repunerea in termen de acceptare a succesiunii si sa renunt la dezbaterea succesiunii si iesire din indiviziune),ca sa fac dezbaterea succesiunii la notar? :help:
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 22:01, 8 Martie 2014
Da, se poate face asa ceva.

Art. 406 C.proc.civ. - Condiții renuntare la judecata
(1) Reclamantul poate să renunțe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în ședință de judecată, fie prin cerere scrisă.

(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.
(3) Dacă renunțarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanța, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
(4) Dacă reclamantul renunță la judecată la primul termen la care părțile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunțarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părți. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunță la judecată, instanța va acorda pârâtului un termen până la care să își exprime poziția față de cererea de renunțare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunțare.
(5) Când renunțarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanța va lua act de renunțare și va dispune și anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunțate în cauză.
(6) Renunțarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanța ierarhic superioară celei care a luat act de renunțare. Când renunțarea are loc în fața unei secții a Înaltei Curți de Casație și Justiție, hotărârea este definitivă.
Da, insa nu vad logica: ca sa mergeti la notar, trebuie sa va intelegeti; daca va intelegeti, ce nevoie mai e si de capatul asta?
Intradevar pare ca nu are logica ,dar avocata care am angajat-o la intrebarea mea despre obligativitatea intelegerii prealabile notariale, mi-a spus sa nu o fac pana nu primesc de la judecatorie solicitarea cu ce acte trebuie sa mai depun.Ori acum eu trebuie in termen de 10 zile sa depun acea incheiere prealabila, iar timpul este prea scurt ca notarul sa faca demersurile prealabile incheierii[sa anunte ceilalti mostenitori (parca?)de 3 ori] in contextul ca eu nu cunosc decat adresa unuia din ei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Martie 2014
pusa2mimi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face pentru ca dosarul sa nu se mai judece in instanta ? oanaportar oanaportar ce măsuri pot fi dispuse de către instanţă daca s-a format un dosar nou din eroare ? - o cerere a mea, in loc sa se depuna la primul dosar care era in ... (vezi toată discuția)
Renuntare la partajul judiciar... raymona_r raymona_r Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta: In cazul unui partaj judiciar (intre frati, dupa decesul parintilor) inceput in 2013, daca reclamantul ... (vezi toată discuția)
Proces verbal Fanecr Fanecr Cum anulez o contestatie impotriva unui proces-verbal? (vezi toată discuția)