avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema angajator

Buna ziua , din data de 15 noiembrie 2013, m-am angajat la o firma de interventii, paza, pe postul de agent interventie. Mi-au zis ca salariul pe contractul de munca va fi cel mimin cu 8 ore pe zi. Am semnat contractul in alb si de atunci nu vor sa imi dea un exemplar. Lucrez 24 /48 si cateodata 24/24, iau 1500 lei salariu la 240 ore, acesta variaza in functie de orele lucrate, in fiecare luna am muncit mai mult. Am aflat acum ca pe contractul meu de munca sunt trecute 2 ore si 200 lei salariu. Acestia ma obliga sa lucrez 24/24 si 24/48, altfel imi scad bani din salariu. Daca merg la ITM si depun un memoriu, sau ii dau in judecata, am castig de cauza? inteleg ca in ambele situatii, pot face dovada cu martori si cu proces verbal de predare primire al serviciului unde este trecut exact numarul de ore si turele.
Ce este de facut? nu sunt singurul in situatia asta
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Martie 2014
offsetman, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 9 Martie 2014
Puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta.

Cand ati semnat c.i.m. nu ati observat care este durata timpului de munca?
puteti sa-i dati in judecata si sa va obtineti drepturile salariale pe care le invocati. Problema este ca nu stiti ce salariu de incadrare aveti,pentru inceput cereti o copie dupa contrctul de angajare. Daca veti fi refuzat va puteti adresa si I.T.M.-ului
Ca sa obtina drepturile salariale mai intai trebuie reconsiderat c.i.m. din c.i.m. cu ytimp partial in c.i.m. cu nora intreaga.

Art. 105 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.

Aşa cum rezultă din textul art. 102 alin. (2) din Codul muncii - in prezent, art.105 alin.2 C.mun. - , lipsa menţiunilor precizate expres la alin. (1) al aceluiaşi articol nu atrage nulitatea contractului de muncă cu timp parţial. Cel mult se poate aprecia că este nulă clauza privitoare la fracţiunea de normă, urmând ca din momentul constatării nulităţii, deci ex nunc, să fim în prezenţa unui contract de muncă cu normă întreagă. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Regimul juridic al raporturilor de muncă în reglementarea noului Cod al muncii, Partea I, în Pandectele române nr. 4/2003, p. 280) .
Nu scria nici timpul si nici salariul. Eu merg luni sa iau un exemplar al contractului de munca, pentru ca am tot cerut acest contract, cei de la firma mi-au cerut demisia, nu am acceptat sa mi-o dau , iar ei nu ma mai primesc la serviciu,spun :'' te chemam cand mai avem nevoie de tine''.Le-am spus ca imi dau demisia doar cu conditia de a primi trei salarii compensatorii, fapt refuzat de catre acestia.
Pana luni, cand voi afla exact termenii din contract, nu pot trage nicio concluzie,
Faceti solicitarea in scris catre angajator.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

Alte discuții în legătură

Demisie balazszsuzsa balazszsuzsa Nu mai doresc sa lucrezi la o anumita firma, pentru ca se lucreaza in ture, si de noapte si nu mai rezist.Am plcat de pe o zi pe alta, ce se poate intampla, ce ... (vezi toată discuția)
Angajare catalingrigore77 catalingrigore77 lucrez de un an doresc si eu sa aflu ce contract am dar patronul ma trimite la itm nu stiu daca am contract de munca iar daca am cum intru in posesia ... (vezi toată discuția)
Fara contract de munca?? tatianahoanca tatianahoanca Buna seara tuturor,am o mare problema De 2 luni sunt angajata la o societate,pana acum nu mi-am primit banii,si azi ne-au anuntat ca imi vor depunde pe card ... (vezi toată discuția)