avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare

lucrez de un an
doresc si eu sa aflu ce contract am dar patronul ma trimite la itm
nu stiu daca am contract de munca iar daca am cum intru in posesia lui?
ma intereseaza cate ore lucrez si cat timp liber am?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:53, 5 Iunie 2012
Dvs. la angajare nu ati semnat un contract individual de munca?
Cf. codului muncii ar trebui sa aveti un exemplar acasa.(art.16,alin.3)
Faceti o cerere la angajator prin care solicitati raport per salariat din Revisal, art.34, alin.5. din Codul muncii si art.8 , alin.3 din HG 500/2011.
In mod normal, la angajare, vi s-a intocmit un contract de munca si o fisa a postului care trebuiau sa va fie inmanate la inceperea activitatii.Daca patronul refuza sa va inmaneze aceste acte, ori nu le-a intocmit, ori nu vrea sa vi le dea. Daca refuza, va puteti adresa ITM.
1. Art.16 (3) C.mun. Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

2. Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

3. Art.8 din HG nr.500/2011
(3)La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia:
a)copii ale documentelor existente în dosarul personal;
b)copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

(4)Documentele sunt eliberate în copie certificată de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul.
...

Art. 9 (1)Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
....
h)refuzul angajatorului de a elibera copii după documentele prevăzute la art. 8 alin. (3), solicitate de către salariat;
....
(2)Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
.....
e)cea prevăzută la lit. h) şi j) cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei.

(3)Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă.

(4)Contravenientul poate achita în cel mult 48 de ore jumătate din minimul amenzii contravenţionale prevăzute la alin. (2) lit. b)–e).

3. In aceste conditii, refuzul angajatorul de a va inmana un exemplar de pe c.i.m. sau copii de pe dosarul de personal al dvs este sanctionat contraventional de catre ITM.. sens in care, va trebui sa depuneti o sesizare la ITM ... sesizare se poate face online, prin posta cu consfirmare de primire sau prin depunerea acesteia la registratura ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca da sau nu? alphinista alphinista Buna seara revin asupra intrebarii anterioare cum aflu daca avem sau nu contracte de munca,imi cer scuze ca am deschis o noua intrebare dar nu am stiu cum sa ... (vezi toată discuția)
Retinerea abuziva a contractului de munca lambrino lambrino Buna, as dori sa stiu ce demersuri se pot face impotriva angajatorului care refuza sa-mi inmaneze un exemplar al contractului de munca. Mentionez ca lucrez ... (vezi toată discuția)
Contract munca ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua, Cumnata mea sa angajat la un magazin in urma cu citiva ani ,dupa perioada de proba i sa dat un contract de munca in copie ,semnat si de ITM dar ... (vezi toată discuția)