avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal anulare permis
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal anulare permis

Buna ziua, acum 6 luni mi-a fost retinut permisul (cat B,C,E),pentru conducere conducere sub influenta bauturilor alcoolice peste 0,80 la mie si accident soldat doar cu pagube materiale. Evenimentul s-a produs la Urziceni,eu fiind din Piatra Neamt. Am fost citat pt audieri la Politia Urziceni unde m-am prezentat si mi s-a spus ca voi fi citat la Procuratura dar de 6 luni nu mai stiu nimic,eu neavind posibilitati materiale sa ma deplasez acolo. Din cate am inteles de la politist,dosarul ar fi fost inaintat la Procuratura dar nu stiu cat va dura pana voi fi chemat si as vrea sa plec din tara. Daca nu ma prezint la audieri la Procuratura ce se poate intampla,va fi mai rau? Aceeasi intrebare o am si daca nu ma prezint la Tribunal (cred ca-mi va fi pus avocat din oficiu pt ca nu-mi permit unul) voi fi judecat in lipsa dar se va tine cont ca nu m-am prezentat. Si mai am o intrebare, avanid in vedere ca dosarul nu a ajuns inca in instanta si nu exista o hotarare judecatoreasca,in cazul unei amnistii pot beneficia de ea? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: danucci , utilizator 06:59, 14 Martie 2014
referitor la dosar , ar fi bine sa va adresati cu un memoriu catre parchet unde sa specificati ca nu aveti posibilitati financiare sa va deplasati si sa solicitati relatii despre stadiul dosarului.
solicitati de asemena sa puteti fi audiat prin comisie rogatorie la parchetul din localitate.
Multumesc pt raspuns
Art. 91
Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere
(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Când pedeapsa închisorii este însoţită de pedeapsa amenzii aplicate în condiţiile art. 62, amenda se execută chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.
(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă:
a) pedeapsa aplicată este numai amenda;
b) aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
(4) Este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a întemeiat condamnarea, precum şi a celor ce au determinat suspendarea executării pedepsei şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.


Art. 83
Condiţiile amânării aplicării pedepsei
(1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
(3) Amânarea aplicării pedepsei închisorii atrage şi amânarea aplicării amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62.
(4) Sunt obligatorii prezentarea motivelor care au determinat amânarea aplicării pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.


Pentru redobândirea permisului de conducere care a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, solicitantul se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:

-- au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

-- a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

-- interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

(ART. 116 OUG195/2002)

Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc mult. In legatura cu amnistia imi puteti da vreun raspuns? O zi buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcool la volan adrianBente adrianBente o posibila sentinta in cazul unui imens 2.02 la mie ,fara alte probleme cu legea inainte ? (vezi toată discuția)
Întrebare consecințe accident auto fără victime - autor fără permis și sub influența alcoolului Bianca.kieke Bianca.kieke Bună seara ! Am și eu o întrebare! Un prieten de al meu a condus fără permis , sub influenta alcoolului și a făcut accident, fără victime! Se poate ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie la volan cosminasirb cosminasirb Pt o alcolemie de 0.58 in aerul expirat care sunt riscurile?amenda,suspendare permis,anulare permis,inchisoare...? (vezi toată discuția)