cum pot obtine o copie dupa o hotarare judecatoreasca in care sunt parte interesata fara a fi fost parte in proces- decat ca martor (pentru restante salariale)? Trebuie sa i-o cer judecatoarei sau de la registratura/arhiva? Am inteles ca nu am nicio sansa sa o investesc eu cu formula executorie, dar pot macar sa o legalizez?
Conform art.362 C.proc. pen., lit.e, atat timp cat si martorul poate face apel impotriva unei hotarari penale, cel putin teoretic, daca faceti o cerere la grefa instantei in cauza pentru a vi se comunica o copie legalizata de pe hotarare, ar trebui sa vi se comunice, zic eu...
Pe scurt: am facut plangere la itm pentru restante salariale, itm a aplicat societatii amenda si i-a obligat la plata restantelor, patronul a contestat in instanta procesul verbal si a pierdut. A expirat termenul in care putea face recurs. Dar il cunosc bine si ma indoiesc ca va plati,la executarea silita va face contestatie probabil, deci iar tribunal si tergiversare. Plus ca se poate baga in insolventa, nu stiu daca are bunuri pe firma care sa poata fi executate. Ma gandeam sa merg in paralel pe art. 277 din codul muncii;"Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda".Astfel, in calitate de parte interesata, sa-i trimit individului o cerere de executare/somatie de plata. Cu civilul poti sa tragi de timp cat vrei, dar cand risti sa intri pe penal, parca te gandesti de doua ori. De aceea aveam nevoie de hotarare.Voi incerca sa o obtin de la itm. Aveti idee, la arhiva ma poate lasa sa vad macar dosarul? El poate fi tras la raspundere ca persoana fizica pentru actiunile pe care le-a facut in numele firmei, avand in vedere ca este administrator si unic asociat?
De la ITM puteti obtine hotarirea judecatoreasca. Dvs. oricum va judecati cu societatea pentru drepturi salariale,deci cu o cerere aveti acces la dosar. Consultati un avocat,care dupa parerea mea va poate ajuta.
Din ceea ce ati scris aici....nu cred ca hotararea va este opozabila si ca-l puteti obliga pe patron sa va plateasca drepturile salariale.
De fapt obiectul actiunii a fost plangere impotriva procesului verbal de sanctionare, adica patronul a contestat amenda primita. ITM-ul nu il poate obliga pe patron sa va plateasca drepturile salariale....ii poate pune doar in vederea sa faca aceasta plata , iar in caz de nerespectare a ceea ce i s-a pus in vedere este sanctionat contraventional.
Consider ca ar fi bine sa va adresati instantei de judecata, dumneavoastra (sau toti salariatii interesati) ca reclamant intr0un litigiu de munca , solicitand instantei sa-l oblige pe patron sa va plateasca drepturile salariale restante. Fiind un litigiu de munca, competenta de a solutiona cererea apartine Tribunalului din resedinta de judet, iar aceste actiuni sunt scutite de taxa de timbru si timbru judiciar.