buna seara, aş dori să ştiu cum poate fi condiţionat un angajat (funcţionar public), care -şi dă demisia în timpul aplicării unei legi extrem de importante şi imperative la care este obligată instituţia în cadrul căreia este angajat funcţionarul şi mai mult, aceasta are o contribuţie esenţială în elaboarea ei, însă din anumite motive, această persoană ""responsabilă doreşte să se retragă prin demisie. Precizez că înlocuirea persoanei este imposibilă întrucât aceasta este unica deţinătoare a informaţiilor necesare!"Chiar dacă în termenul de preaviz i se impune finalizarea lucrării, acest lucru nu se poate realiza până la terminarea preavizului. Mulţumesc!
Constitutia Romaniei: Munca fortată este interzisă.
Nu constituie muncă fortată:
a) activitătile pentru indeplinirea indatoririlor militare, precum si cele desfăsurate, potrivit legii, in locul acestora, din motive religioase sau de constiintă;
b) munca unei persoane condamnate, prestată in conditii normale, in perioada de detentie sau de libertate conditionată;
c) prestatiile impuse in situatia creată de calamităti ori de alt pericol, precum si cele care fac parte din obligatiile civile normale stabilite de lege.
Daca se incadreaza la lit. a), b), c), atunci nu isi poate da demisia.
Codul muncii: Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Deci ...nu prea vad ce puteti face ...
Momiti-l cu ceva avantaje financiare, prime, bonusuri ceva ...
In aceste conditii , nu poate fi vorba despre munca fortata.
Art.3 C.mun.
....
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze. (3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....
Astfel, libertatea muncii implică libertatea persoanei de a-şi exercita sau nu dreptul la muncă, de a hotărî unde, pentru cine şi în ce condiţii va munci, libertatea alegerii profesiei, libertatea de a decide încetarea raporturilor de muncă prin demisie, dreptul de a participa, cu ocazia negocierilor colective şi individuale, la fixarea condiţiilor de muncă. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 17)
Vă mulţumesc pentru ambele răspunsuri.E adevărat că nimeni nu poate fi obligat să muncească împotriva voinţei lui, cât despre motivaţii financiare., într-o instituţie publică......
Mă refeream mai degrabă la reaua credinţă a persoanei care ştie că de prezenţa sa depinde lucrarea la care mă refeream. ªtiu că teoretic "nimeni nu e de neînlocuit", dar în acest caz persoana nu poate fi substituită.....
Intr-adevar, acordarea unor anumite bonificatii in sectorul bugetar este zero.
Nu stiu in ce masura se poate angaja raspunderea patrimoniala a salariatului .Angajatorul poate invoca ca prin plecarea angajatului se creaza blocarea activitatii instituției, timpul scurt in care nu s-a putut gasi un inlocuitor pentru salariatul in cauza, angajarile in sectorul bugetar se fac dupa o procedura destul de anevoioasa , angajatorul putand arata si faptul ca din partea lui a fost respectat contractul individual de munca/ raportul de serviciu.
In acest caz, pentru a recupera o eventuala pierdere a respectivei firme, angajatul ar putea fi actionat in judecata de catre angajator (art.254 alin.1 C.mun. - Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor ).
Precontract
panzarumitica
buna ziua!
angajatii unei firme care a pierdut licitatia vor fi preluati de noua societate care a castigat licitatia incapand cu 01.05.2014.
Noua firma, ... (vezi toată discuția)