avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CFP fara cerere din partea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CFP fara cerere din partea angajatului

1. Buna sunt angajat la un hotel ospatar si in luna Decembrie si o parte din Ianuarie am fost pus pe CFP de catre patron fara ca eu sa depun o cerere expres pentru acest lucru iar in contractul individual de munca nu prevede asa ceva . Iar daca prevede un regulament de ordine interioara nu mi sa adus la cunostinta si nici nu am semnat asa ceva . Este legal cea ce a facut patronul.
2. Mi-am depus demisia la zi mi sa refuzat, pe motivul ca dansul imi poate sa imi puna in carca o gestiune pe minus incat sa platesc o viata intreaga asa a afirmat . Repet sunt doar ospatar nu am in contractul de munca ca sunt gestioner . Continui sa lucrez in acest hotel . ce trebuie sa stiu poate sa imi imputeze minusurile ?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 4 Februarie 2014
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Art. 3. C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
...

Astfel, libertatea muncii implică libertatea persoanei de a-şi exercita sau nu dreptul la muncă, de a hotărî unde, pentru cine şi în ce condiţii va munci, libertatea alegerii profesiei, libertatea de a decide încetarea raporturilor de muncă prin demisie, dreptul de a participa, cu ocazia negocierilor colective şi individuale, la fixarea condiţiilor de muncă.

5. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Condiţiile de fond ale răspunderii patrimioniale sunt următoarele: calitatea de salariat la angajatorului păgubit, a autorului faptei, existenţa unui contract de muncă valabil încheiat, fapta ilicită a salariatului, aflată în legătură cu munca acestuia, prejudiciul, raportul de cauzalitate între faptă şi prejudiciu, vinovăţia autorului faptei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie interzisa panzarumitica panzarumitica Poate un angajator sa impuna unui angajat sa nu demisioneze si sa-l oblige la plata unor penalitati de trei ori mai mare decat salarul doar pentru simplu fapt ... (vezi toată discuția)
Presiune exercitata de patron. solutii? cristian-nicolae cristian-nicolae intr-o librarie sunt 2 angajate.. pentru orice problema sau neintelegere de acolo angajata mai noua este de vina,pentru ca asa vrea patronul.. se incearca ... (vezi toată discuția)
Manipularea conducatorului auto de catre patron! alin_ionel85 alin_ionel85 Buna ziua!!! De curand am solicitat incetarea contractului de munca cu o firma de transport rutiei,in care eram angajat in calitate de conducator ... (vezi toată discuția)