avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie interzisa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie interzisa

Poate un angajator sa impuna unui angajat sa nu demisioneze si sa-l oblige la plata unor penalitati de trei ori mai mare decat salarul doar pentru simplu fapt ca el a acceptat o astfel de clauza in contractul de prestari servicii? Pentru orice sngajat care pleaca mai repede de doi ani este penalizat cu u u la suta di valoarea facturii de prestari servicii pe luna cand se produce. Angajatorul a transferat intreaga raspundere pe umerii angajatului incalcand flagrant prevederile art 3 din Codul Muncii. Este corect sa ingradeasca niste drepturi minime prevazute de actenormative si incalcand totodata preveerile art 11 din acelasi Cod al Muncii?
Cel mai recent răspuns: panzarumitica , utilizator 18:25, 3 Ianuarie 2015
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” sau "restrictionata" de angajator.
Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.
Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Art. 3 C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)—(3) este nul de drept.

Încalca libertatea muncii, fiind prin urmare lovita de nulitate, clauza din contractul individual de munca prin care se interzice salariatului sa paraseasca unitatea o anumita perioada de timp, fara a exista premisa pregatirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.

5.
Pentru orice sngajat care pleaca mai repede de doi ani este penalizat cu u u la suta di valoarea facturii de prestari servicii pe luna cand se produce.


Aveti asa ceva prevazut in c.i.m.?


Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cfp fara cerere din partea angajatului fabyandany fabyandany 1. Buna sunt angajat la un hotel ospatar si in luna Decembrie si o parte din Ianuarie am fost pus pe CFP de catre patron fara ca eu sa depun o cerere expres ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna ziua, as dori sa stiu daca mi se desface contractul de munca fara acordul meu, cum trebuie sa ma comport? Si daca mi se va propune ... (vezi toată discuția)
demisie forțată. bună dimineața! lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, ... cristina1975 cristina1975 Bună dimineața! Lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, eu si colega mea, ca din ianuarie inchid magazinul. Problema este ca vîr sa ne oblige ... (vezi toată discuția)