Interventie moderator:
:rtfm:
cristinalauraconst:
1. Pentru a continua discutiile pe aceeasi tema nu este nevoie sa deschideti un topic nou.
2. Intrati tot pe acest topic si folositi butonul "raspunde".
cristinalauraconst a scris:
Buna ziua,
as avea nevoie de ajutor din partea dumneavoastra pentru situatia mea:
- sunt in CIC si ar trebui sa ma intorc la munca pentru ca am optat pentru CIC pe o perioada de 1an. Problema mea este urmatoarea - firma la care lucram este in insolventa, ba chiar am inteles ca se vorbeste de faliment. Executorul judecatoresc mi-a spus ca eu va trebui sa fac o cerere catre firma cum ca as vrea sa ma reintorc la munca ca sa pot primi de la ei raspunsul ca nu mai au cum sa ma primeasca firma fiind in faliment. As avea 2 posibilitati de intoarcere la munca - pe PFA-ul mea ( Birou individual de arhitectura) sau pe PFA-ul sotului mea ( to BIA) ca si angajat cu 2 ore de munca /zi. Cum este mai avantajos pentru mine - fata de contributiile pe care le am de dat la stat? Incerc ca ma reincadrez in munca ori pe BIA meu sau pe al sotului pentru a putea de stimulentul de insertie. Cat ar trebui platesc in cele 2 situatii?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri - daca am gresit incadrarea subiectului va rog scuzati-ma.
1. Indiferent daca sotul intra sau nu o luna in CCC dvs. trebuie sa relauati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (
cel tarziu pe 16.04.2014)
pentru a putea apoi beneficia de stimulentul de insertie dupa ce copilul implineste 1 an si pana va implini 2 ani.
2. - Pentru a solicita indemnizatie pentru CCC tatal are nevoie de aceleasi acte pe care le-ati depus si dvs.
- Recomandarea mea este ca sotul sa nu intre in CCC pentru o luna deoarece alearga mult pentru suspendarea activitatii si apoi pentru reluarea ei.
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri
din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?
Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă
întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011,
este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.
4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:
...
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
...
5. - Dvs. faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Angajatorul (prin lichidatorul judiciar) va emite decizia de concediere.
6. - Dvs. puteti sa reluati activitatea oriunde doriti dvs. si cu program normal sau partial.
- Contributiile platite la stat sunt in functie de nivelul salariului si nu de timpul lucrat.
- Puteti sa reluati activitatea la orice loc de munca (fie la PFA a dvs. fie la PFA a sotului) chiar inainte de concedierea de la fostul loc de munca.
7. Daca mai aveti nelamuriri va puteti adresa Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.