avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediilor medicale dupa expirarea CIM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediilor medicale dupa expirarea CIM

Ce drepturi are o persoana, bolnava de tbc, daca CIM a incetat, fiind pe durata determinata?
Unde duce concediile medicale, ce trebuie sa faca si cui se adreseaza?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: elena_costasche , utilizator 11:08, 11 Martie 2014
Persoana in cauza trebuie sa se adreseze casei de sanatate. Certificatele medicale se depun la casa de sanatate. V-as sfatui sa va interesati acolo ce acte sunt necesare, lista prevazuta in lege este destul de lunga.


OUG nr. 158/2005:
ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.



Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul. Persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor ataşa la certificatul de concediu medical Cererea-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 9.
(2) Pentru situaţiile prevãzute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 şi 53, certificatul de concediu medical se va depune la plãtitor pânã cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.


ART. 93
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au nãscut anterior situaţiei de încetare a activitãţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(1^1) Plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru drepturile care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), se efectueazã pânã la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberãrii de certificate medicale.
(2) În vederea preluãrii în platã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a drepturilor care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), angajatorii sau, dupã caz, persoanele interesate depun urmãtoarele acte la casele de asigurãri de sãnãtate:
a) lista angajaţilor aflaţi în platã de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) situaţia plãţii lunare a drepturilor pânã la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncã, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevãzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirãrii termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncã, cu viza inspectoratului teritorial de muncã, dupã caz;
f) în cazul încetãrii activitãţii angajatorului, se mai depune şi unul dintre urmãtoarele acte:
- actul oficial care atestã începerea procedurii de încetare a activitãţii angajatorului (încheierea judecãtorului-sindic, hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor, rãmasã definitivã, privind lichidarea administrativã);
- copie legalizatã de pe certificatul de încheiere privind radierea din registrul comerţului (pentru angajatori, agenţi economici);
- confirmarea scrisã a expirãrii valabilitãţii sau a anulãrii autorizaţiei de funcţionare ori a autorizaţiei de liberã practicã (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate încheiat de unitãţile fiscale teritoriale;
- copie legalizatã de pe actul de desfiinţare a organizaţiei cooperaţiei meşteşugãreşti;
- confirmarea scrisã a expirãrii mandatului exercitat în cadrul autoritãţii elective, executive, legislative sau judecãtoreşti;
- orice alte acte prevãzute de legislaţia în materie în vigoare la data încetãrii activitãţii angajatorului.



mii de multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical nanau2002 nanau2002 1-Atunci cand o salariata are dreptul la concediul cu risc maternal,angajatorul este scutit de plata daca firma este in insolventa?sau are obligatia,sa ... (vezi toată discuția)
Plata indemnizatiei de maternitate coraline coraline mai este valabila Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 in care scrie: Art. 93. - (1) Drepturile la concedii si indemnizatii care s-au nascut anterior ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Irmuresan Irmuresan Buna ziua am o situatie mai deosebita. Am primit un concediu medical pe luna aprilie din 17 pana in 30. Problema mea e ca in data de 27 aprilie i-a ... (vezi toată discuția)