Buna ziua si Hristos a inviat!
Am o problema putin mai delicata si nu stiu ce pot sa fac.Am un unchi care nu este casatorit si doreste sa-mi lase mie garsoniera unde locuieste in concubinaj cu o doamna.As dori sa stiu cum pot sa fac sa primesc garsoniera si sa am dreptul doar eu (fara sotul meu) la aceasta garsoniera.Adica as vrea ca sotul meu cu care sunt casatorita de 20 ani sa nu aiba nici un drept asupra ei.Mentionez ca am fi 4 mostenitori ai unchiului meu in cazul in care moare dar numai eu am grija de el si el nu vrea sa revina proprietatea lui la nimeni, doar la mine.Care este posibilitatea sa nu conteste verii mei hotararea unchiului si sotul mau sa nu poata fi proprietar pe 50% din garsoniera.
Multumesc.Cu stima, F.Z.
Daca unchiul va face un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, cel putin prin prisma art.30 C. Fam. exista prezumtia de bun comun. Poate un contract de donatie cu scutire de raport...ar fi mai indicat.
Contract de donatie este cel mai bine sa faceti. Bunul transmis prin donatie este considerat bun propriu conform legii, deci nu va face obiectul unui partaj, mostenire etc.
Depinde si de ce alte bunuri are unchiul. Si de ce alte rude are unchiul.
V-C este solutia cea mai buna dupa parerea mea dar atunci s-ar considera bun comun. In cazul donatiei poate sa apara raportul donatiilor
dupa cate am inteles ceilalti mostenitori sunt verii dvs nepoti de pe un alt frate al unchiului. Daca acestia sunt mostenitorii de care vb atuci puteti fara nicio grija sa intocmiti un act de donatie, pentru ca acesti mostenitori nu sunt cei in prezenta carora sa fiti obligata la raportul donatiei si nici nu au calitatea de most. rezervatari- acestia fiind doar sotul suprav, parintii defunctului si copiii defunctului. D aca verii de care vb sunt chiar copiii defunctului atunci situatia e mai complicata.Va rog precizati ce sunt verii dvs raportat la defunct, e ff.important