Buna ziua si Hristos a inviat!
Am o problema putin mai delicata si nu stiu ce pot sa fac.Am un unchi care nu este casatorit si doreste sa-mi lase mie garsoniera unde locuieste in concubinaj cu o doamna.As dori sa stiu cum pot sa fac sa primesc garsoniera si sa am dreptul doar eu (fara sotul meu) la aceasta garsoniera.Adica as vrea ca sotul meu cu care sunt casatorita de 20 ani sa nu aiba nici un drept asupra ei.Mentionez ca am fi 4 mostenitori ai unchiului meu in cazul in care moare dar numai eu am grija de el si el nu vrea sa revina proprietatea lui la nimeni, doar la mine.Care este posibilitatea sa nu conteste verii mei hotararea unchiului si sotul mau sa nu poata fi proprietar pe 50% din garsoniera.
Multumesc.Cu stima, F.Z.
in acest caz nu exista niciun risc.Doar daca erau nepoti de fiu puteau cere reductiunea, ei fiind most rezervatari.Asadar iti recomand un contract de donatie cu atat mai mult cu cat este un act scutit de impozit, fiind intre rude de gr.3
Raportul nu opereaza intre colaterali dar Art.753 C.civ.prevede :" Donatarul care nu avea calitatea de a mosteni in momentul donatiunii, dar care va avea aceasta calitate la epoca deschiderii succesiunii, este obligat de a face raport, daca donatorele nu l-a dispensat de aceasta" iar art.843 C.civ. prevede :"Liberalitatile, prin acte intre vii sau prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor, daca in lipsa de descendenti, defunctul lasa tata si mama sau peste trei sferturi, daca lasa numai pe unul dintre parinti." Acesta a fost si motivul pentru care am folosit la sfarsitul raspunsului meu anterior cuvantul :"cred"! Nu aveam toate informatiile date de user...
Pe de alta parte, poate unchiul userului se casatoreste cu concubina (sau cu o alta doamna/domnisoara) care ar putea deveni mostenitor rezervatar conform legii nr.319/1944 , sau poate mai apare vre-un "descendent" in viata unchiului, sau poate face un testament in favoarea unui alt mostenitor nerezervatar, nu?
Va multumesc d-le user ovi_dragomir pentru "intrebare"!
...ideea era ca e superflua institutia raportului relativ la donatia catre un colateral...care opereaza fata de descendenti si sot...dar sunt convins ca asta nu va e straina...oricum nu am nimic personal cu dvs...de fapt nu am nimic de impartit cu nimeni...si cu atat mai putin pe un forum...