Buna ziua, as dori sa-mi lamuresc mai multe aspecte legate de incadrarea mea la locul de munca.
Absolventa de liceu economic, am fost incadrata ca referent in anul 2006, la o Institutie publica. In anul 2010, sesiunea iulie, am absolvit Univ. SPIRU HARET . O intreaga "problema" cu faptul ca studiile mele au durat 3 ani si nu 4. Eu nu am nici o vina ca pe parcurs, universitatea si-a reorganizat activitatea si a decis ca, cursurile sa dureze 3 ani si nu 4.
Inteleg din legea 188/1999 ca functiile publice se impart in cele trei clase:
a.) clasa I - studii de lunga durata absolvite cu diploma de licenta
b.) clasa II -studii de scurta durata absolvite cu diploma
c.) clasa III - studii medii liceale cu diploma de bacalaureat.
Pe diploma mea de absolvire scrie DIPLOMA DE LICENTA , unde ma incadrez (?) ...
De ce colega mea care a terminat facultatea cu un an inaintea mea si a urmat cursurile 4 ani a fost incadrata altfel decat mine care am facut 3 ani. Repet, durata cursurilor nu am stabilit-o eu si nici nu am ales-o eu. Pur si simplu universitatea s-a reorientat, reorganizat ... habar nu am de ce frecventa a fost de 4 ani numai in primul an de functionare... dar pe diploma mea scrie "diploma de licenta".
Am prezentat copie dupa diploma de licenta la serv. resurse umane (dupa absolvire) si abia din luna decembrie 2011 am fost incadrata pe postul de inspector I - asistent. Pana la urma inteleg din incadrare ca diploma a fost luata in considerare ca si clasa I dar de ce functia publica de executie *asistent *cand colega mea a fost incadrata pe * principal *. Vechimea mea in munca este mai mare ca a ei si eu am la baza - liceul economic, iar ea - liceu industrial ?. Doresc sa-mi cunosc drepturile si pentru acest lucru, va rog respectuos sa ma ajutati prin a ma indruma, sfatui, ce sa fac.
( revin si cu alte date, mai concrete, daca considerati ca pentru lamurire sunt necesare ... )
Va multumesc
Pentru promovare in clasa nu are nici o relevanta vechimea in munca, liceul absolvit, culoarea ochilor sau alte "argumentari" sau "motive" de acest gen, conteaza prevederile legale in vigoare la momentul in care s-a facut promovarea.
Din cate am inteles, dvs. ati fost promovata in anul 2011 - pe asistent iar colega dvs. a fost promovata cu un an inainte, adica 2010 - pe principal.
Iata de ce:
I.In anul 2010 era in vigoare Legea nr. 330/2009
Art. 16. - (1) Funcţionarii publici care absolvesc studii universitare de licenţă în domeniul de activitate al autorităţii sau instituţiei publice, încadraţi pe funcţii publice cu nivel de studii inferior, se numesc, în condiţiile legii, într-o funcţie publică de execuţie cu gradul profesional de asistent sau, după caz, principal, din clasa corespunzătoare studiilor absolvite, astfel încât să i se asigure o creştere de maximum 5%, dar nu mai puţin decât salariul de bază avut anterior. (Referentul III superior devenea inspector I principal iar referentul III principal devenea inspector I asistent).
II. Din anul 2011 este in vigoare Legea nr. 284/2010
ART. 5 (1) Funcţionarii publici care absolvă studii universitare de licenţă în domeniul de activitate al autorităţii sau instituţiei publice, încadraţi pe funcţii publice cu nivel de studii inferior, se numesc, în condiţiile legii, într-o funcţie publică de execuţie cu gradul profesional de asistent din clasa corespunzătoare studiilor absolvite. (incepand cu 2011, toti care promoveaza in clasa, indiferent de gradul detinut, referent III superior sau referent III principal, etc, devin inspector I gradul maxim fiind de asistent prin "mila lui Boc")
Ambele legi au fost date de indvidul din avatarul meu:thumbdown:, prin prima lege a taiat cresterea posibila in urma promovarii de la pana la 20% cat era pana in 2009 la maxim 5%, iar din 2010 i s-a parut ca si salariul de la principal fosta treapta 3 de salarizare este prea mare, asa ca a stabilit ca la toti cei care vor promova in clasa li se va acorda salariul de la asistent, decizie "marinimoasa" care este continuata de 2 ani si de actualii multiubiti si votati guvernanti:hammer:...Pentru ca nu-i asa?, faptul ca oamenii urmeaza o facultate trebuie recompensat cu o crestere simbolica de cativa lei sau pt. unii chiar cu "mentinerea" salariului avut pe studii medii:slap:...:
(2) În situaţia în care salariul de bază stabilit în condiţiile alin. (1) este mai mic decât cel avut anterior promovării, funcţionarul public îşi menţine salariul de bază avut anterior promovării în clasă. =D>
Cred ca toata lumea stie cum s-a facut facultatea la S.H., nu va spun ce "prestatii nemaipomenite" am vazut la promovarile unor absolventi de acolo...
Destule institutii au inchis ochii la adeverintele/diplomele respectivilor si i-au promovat fara nicio greata prin simulacrul acela de examen de promovare in clasa desi s-a dat si o ordonanta de urgenta prin care se arata in ce ani sunt probleme, putine institutii au ales sa verifice, sa solicite informatii suplimentare si sa trimita adeverintele prezentate de angajati spre verificare la ministerul educatiei iar apoi sa le arate acestora raspunsul acestuia prin care se explica faptul ca facultatea/forma urmata de acestia nu a fost acreditata sau autorizata si ca trebuie sa mai dea licenta la o alta universitate (faptul ca acestia au stiut de la inceput ca era o problema sau au fost atat de "superdotati" si nu au verificat daca facultatea/forma de invatamant este acreditata nu i-a induiosat pe cei de la ministerul educatiei, care in fiecare an emit un act normativ cu facultatile si formele de invatamant acreditate/autorizate, asa ca oricine putea verifica acest lucru, inclusiv institutiile care s-a facut ca ploua si i-au promovat in continuare...)
Daca, odata cu depunerea diplomei, ati fi solicitat in scris promovarea, iar in urma refuzului institutiei de a va promova, ati fi actionat in instanta, poate ati fi reusit ceva, acum dupa 3 ani nu stiu ce sanse aveti ca instanta sa considere ca institutia era obligata sa va organizeze examenul de promovare in anul 2010, sa prezica faptul ca ati fi promovat acel examen si sa oblige institutia la modificarea incadrarii dvs in principal si plata diferentei salariale retroactiv. Daca stiti ca actele dvs. sunt in regula, aveti timp, nervi si bani - consultati un avocat, dar luati in calcul si faptul ca tot Boc a dat o ordonanta prin care drepturile salariale obtinute prin hotarari judecatoresti (diferenta de bani de la asistent la principal, daca o veti castiga) sunt reesalonate pana la calendele grecesti (din 2010 cred pana in 2016, deocamdata...) si s-ar putea sa ii primiti dupa 5-6 ani lejer...