avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua!
As dori sa stiu de ce politistul de la sectia unde vreau sa depun plangere pentru neplata pensie alimentara incearca sa ma convinga sa nu depun,invocand diverse motive.Mentionez ca sunt 3 luni de cand fostul sot nu a trimis niciun ban copilului..Chiar nu mai primeaza interesul copilului? Din discutiile avute pana acum cu agentul respectiv,reiese ca eu as vrea sa -i fac rau fostului sot,ca as fi neintelegatoare,etc...Nu-mi explic atitudinea aceasta si va rog sa ma ajutati dvs sa inteleg ce se intampla.
Va multumesc mult.
Buna ziua !

Ca tatal copilului dvs. nu a trimis pensia alimentara de 3 luni este grav.
Ca politistul caruia v-ati adresat cu plangere in acest sens va pune piedici in inregistrarea si instrumentarea cazului este si mai grav.
Ca acesta din urma deturneaza discutia despre pensia copilului catre situatii de fapt ce vizeaza strict relatia dvs. cu tatal copilului este strigator la cer !

Sigur ca tatal copilului trebuie mustrat, inclusiv printr-o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, persoana vatamata fiind, in acest caz, insusi copilul minor.

Art. 378 Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

(... )

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Probabil ca politistul se gandeste ca tatal va plati pana la urma si atunci... de ce sa se mai oboseasca politia cu un nou dosar...

Trimite-ti o SOMATIE tatalui prin executor judecatoresc pentru a-si achita obligatiile civile stabilite prin hotararea judecatoreasca nr ..........., definitia si irevocabila.... Amenintati-l in finalul acesteia cu darea in judecata !
Si/sau trimiteti plangerea penala prin posta - cu confirmare de primire si continut declarat!

La primirea unei instiintari oficiale, trebuie sa reactioneze!



Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
Viviana Serni, Avocat
Executorul poate trimite somatia doar in baza Hotararii de divort,sau mai trebuie si altceva?
Multumesc inca o data.
:offtopic:

Nu deschideti mai multe subiecte pe aceeasi tema, continuati discutia inceputa. Topicul asta se inchide urmand a fi sters.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Politistul se gandeste la cata munca e intr-un dosar de genul ala, la cate dosare are, la ce putin personal exista si la ce putine pensii se rezolva pe calea asta!!! Cam asa se intampla, in general.
Nici eu n-as recomanda plangerea penala pentru mentinerea unor relatii nerazboinice intre parinti spre binele copilului, mai degraba o notificare, o somatie, op executare, plangerea penala fiind extrema nedorita, dupa mine.
Depinde si de situatia de fapt, sigur.
[editat]



Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

In calitate de reprezentant al minorului, va puteti adresa unui executor judecatoresc, in vederea procedarii la executare silita a bunurilor mobile si imobile, aflate in patrimoniul debitorului.

Se poate proceda la poprirea veniturilor salariale, de asemenea.

Succes.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara elma0625 elma0625 In urma divortului , tatalui i s-a stabilit o pensie alimentara de 175 lei pe care a platit-o pana acum trei ani . Pentru ca necesitatile copilului au crescut ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita anonima70 anonima70 Buna ziua!As avea o intrebare:ce pot sa fac daca tata copilului nu plateste pensia alimentara de 5luni?am apelet la un mediator dar nu sta de vorba cu el,nici ... (vezi toată discuția)
Custodie totală pavelelena99 pavelelena99 Bună ziua. Cum pot dobândi custodia totala a copilului divorțul a fost făcut la notar iarel nu a plătit de 2 ani nimic copilului eu fiind în Germania iar ... (vezi toată discuția)