Situaţia de fapt este următoarea:
Copiilor minori X,Y şi Z li s-au indisponibilizat, în trei conturi distincte, suma de 20000 de Euro, fiecăruia.
Mama copiilor minori, printr-o cerere, se adresează Primăriei de domiciliu a minorilor, prin care cere încuviinţarea de a disponibiliza sumele aferente celor trei conturi bancare, avându-i ca titulari pe cei trei copii minori, pentru a cumpăra, în numele acestora, un imobil.
În acest sens, pe baza unui Referat, se emite o Dispoziţie, a Primarului locului de domiciliu al minorilor, prin care mama copiilor minori este încuviinţată a reprezenta, pe copii săi minori, la disponibilizarea sumelor de bani mai sus menţionate şi la cumpărarea imobilului situat la adresa X, iar preţul de vânzare se va stabili prin liberă învoială a părţilor.
NN. În Referatul care a stat la baza emiterii Dispoziţiei se menţionează numai adresa imobilului, ci nu se specifică faptul că acesta este proprietatea părinţilor mamei minorilor, acest lucru aflându-l ulterior, în urma verificărilor. De asemenea din conţinutul Dispoziţiei reiese faptul că mama este încuviinţată să disponibilizeze sumele de bani şi să cumpere imobilul X, adică este încuviinţată la efectuarea a două operaţiuni distincte, ci nu interdependente cum ar fi fost normal, adică să se fi prevăzut, în mod expres, faptul ca imobilul x să fie cumpărat cu suma disponibilizată din cele trei conturi. După emiterea Dispoziţiei, care era valabilă 60 de zile, mama a disponibilizat sumele de bani, prezentând băncii la care acestea erau deschise, Dispoziţia, precum şi un antecontract de vânzare cumpărare al imobilului X, iar banca a acceptat aceaste operaţiuni. La o dată ulterioară, Primăria locului de domiciliu al minorilor, prin Autoritatea Tutelară, face plângere împotriva mamei, deoarece aceasta nu a prezentat contractul de vânzare-cumpărare încheiat, conform stipulaţiei exprese din conţinutul Dispoziţiei. Banca la care erau deschise conturile, a înştiinţat Primăria, despre faptul că cele trei conturi au fost închise de către mamă, la o dată cuprinsă în perioada de valabilitate a Dispoziţiei, prezentând în acest sens Dispoziţia şi plata avansului pentru cumpărarea unui apartament. De asemenea mama, într-o declaraţie dată Autorităţii Tutelare, afirmă faptul că a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare al apartamentului X şi a disponibilizat sumele de bani la o dată specificată, însă care nu concordă cu data la care banca arată că aceasta a închis conturile, apoi s-a răzgândit şi a încheiat un alt antecontract de vânzare-cumpărare pentru un alt imobil Y, pentru suma de 60000 Euro, suma totală de achiziţie fiind de 120000 Euro, iar restul banilor urmând a fi achitaţi de aceasta, în momentul când va fi încheiat contractul de vânzare-cumpărare şi, de asemenea, s-a obligat să pună la dispoziţie antecontractele de vânzare-cumpărare încheiate, insă, până la această dată, nu a făcut acest lucru.
Întrebare: Dacă prin emiterea Dispoziţiei, nu s-a încălcat interesul copiilor, pe motiv de contrarietate de interese, deoarece mama achiziţiona, cu banii proprii ai copiilor săi, apartamentul părinţilor acesteia, de asemenea locuinţă unde, toţi aceştia, îşi au domiciliul legal, căci, dacă mama vroia să achiziţioneze un imobil în numele copiilor, utilizând în acest sens banii acestora, putea să achiziţioneze un alt apartament, însă dacă vroia să achiziţioneze locuinţa părinţilorsăi, putea să o facă nu printr-un contract oneros, ci unul aleatoriu, donaţie, şi astfel păstra şi banii copiilo, prezumându-se faptul că aceasta nu vroia banii acestora, ci vroia să le apere interesele? Dacă prin cele arătate s-a încălcat interesul copiilor, pe ce bază ar putea fi trasă la răspundere mama, sau, eventual, cei care au întocmit Referatul care a stat la baza emiterii Dispoziţiei?
PS. Mă interesează strict această, eventuală, contrarietate de interese, dacă este stipulată în vreo dispoziţie legală civilă sau vreo lege specială, pentru a stabili dacă persoana care a întocmit Referatul avea vreo obligaţie în acest sens, de a nu încuviinţa ca mama să reprezinte copii minori la cumpărarea, cu banii acestora, a unui imobil aparţinând rudelor de gradul I, a părinţilor acesteia în speţă, în sens contrar putându-i-se atrage răspunderea, de orice natură - administrativă, civilă sau penală.
Sper că nu am făcut o expunere prea complicată, dar am considerat că este necesară revelarea situaţiei de fapt.
Vă mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
F.V. Strauß , Consilier juridic
21:32, 3 Mai 2009