avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpãrare de cãtre mama, în numele copiilor minori, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpãrare de cãtre mama, în numele copiilor minori, a imobilului proprietatea pãrinþilor mamei

Situaţia de fapt este următoarea:
Copiilor minori X,Y şi Z li s-au indisponibilizat, în trei conturi distincte, suma de 20000 de Euro, fiecăruia.
Mama copiilor minori, printr-o cerere, se adresează Primăriei de domiciliu a minorilor, prin care cere încuviinţarea de a disponibiliza sumele aferente celor trei conturi bancare, avându-i ca titulari pe cei trei copii minori, pentru a cumpăra, în numele acestora, un imobil.
În acest sens, pe baza unui Referat, se emite o Dispoziţie, a Primarului locului de domiciliu al minorilor, prin care mama copiilor minori este încuviinţată a reprezenta, pe copii săi minori, la disponibilizarea sumelor de bani mai sus menţionate şi la cumpărarea imobilului situat la adresa X, iar preţul de vânzare se va stabili prin liberă învoială a părţilor.
NN. În Referatul care a stat la baza emiterii Dispoziţiei se menţionează numai adresa imobilului, ci nu se specifică faptul că acesta este proprietatea părinţilor mamei minorilor, acest lucru aflându-l ulterior, în urma verificărilor. De asemenea din conţinutul Dispoziţiei reiese faptul că mama este încuviinţată să disponibilizeze sumele de bani şi să cumpere imobilul X, adică este încuviinţată la efectuarea a două operaţiuni distincte, ci nu interdependente cum ar fi fost normal, adică să se fi prevăzut, în mod expres, faptul ca imobilul x să fie cumpărat cu suma disponibilizată din cele trei conturi. După emiterea Dispoziţiei, care era valabilă 60 de zile, mama a disponibilizat sumele de bani, prezentând băncii la care acestea erau deschise, Dispoziţia, precum şi un antecontract de vânzare cumpărare al imobilului X, iar banca a acceptat aceaste operaţiuni. La o dată ulterioară, Primăria locului de domiciliu al minorilor, prin Autoritatea Tutelară, face plângere împotriva mamei, deoarece aceasta nu a prezentat contractul de vânzare-cumpărare încheiat, conform stipulaţiei exprese din conţinutul Dispoziţiei. Banca la care erau deschise conturile, a înştiinţat Primăria, despre faptul că cele trei conturi au fost închise de către mamă, la o dată cuprinsă în perioada de valabilitate a Dispoziţiei, prezentând în acest sens Dispoziţia şi plata avansului pentru cumpărarea unui apartament. De asemenea mama, într-o declaraţie dată Autorităţii Tutelare, afirmă faptul că a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare al apartamentului X şi a disponibilizat sumele de bani la o dată specificată, însă care nu concordă cu data la care banca arată că aceasta a închis conturile, apoi s-a răzgândit şi a încheiat un alt antecontract de vânzare-cumpărare pentru un alt imobil Y, pentru suma de 60000 Euro, suma totală de achiziţie fiind de 120000 Euro, iar restul banilor urmând a fi achitaţi de aceasta, în momentul când va fi încheiat contractul de vânzare-cumpărare şi, de asemenea, s-a obligat să pună la dispoziţie antecontractele de vânzare-cumpărare încheiate, insă, până la această dată, nu a făcut acest lucru.
Întrebare: Dacă prin emiterea Dispoziţiei, nu s-a încălcat interesul copiilor, pe motiv de contrarietate de interese, deoarece mama achiziţiona, cu banii proprii ai copiilor săi, apartamentul părinţilor acesteia, de asemenea locuinţă unde, toţi aceştia, îşi au domiciliul legal, căci, dacă mama vroia să achiziţioneze un imobil în numele copiilor, utilizând în acest sens banii acestora, putea să achiziţioneze un alt apartament, însă dacă vroia să achiziţioneze locuinţa părinţilorsăi, putea să o facă nu printr-un contract oneros, ci unul aleatoriu, donaţie, şi astfel păstra şi banii copiilo, prezumându-se faptul că aceasta nu vroia banii acestora, ci vroia să le apere interesele? Dacă prin cele arătate s-a încălcat interesul copiilor, pe ce bază ar putea fi trasă la răspundere mama, sau, eventual, cei care au întocmit Referatul care a stat la baza emiterii Dispoziţiei?
PS. Mă interesează strict această, eventuală, contrarietate de interese, dacă este stipulată în vreo dispoziţie legală civilă sau vreo lege specială, pentru a stabili dacă persoana care a întocmit Referatul avea vreo obligaţie în acest sens, de a nu încuviinţa ca mama să reprezinte copii minori la cumpărarea, cu banii acestora, a unui imobil aparţinând rudelor de gradul I, a părinţilor acesteia în speţă, în sens contrar putându-i-se atrage răspunderea, de orice natură - administrativă, civilă sau penală.
Sper că nu am făcut o expunere prea complicată, dar am considerat că este necesară revelarea situaţiei de fapt.
Vă mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: F.V. Strauß , Consilier juridic 21:32, 3 Mai 2009
Din relatarea dvs se desprinde ideea ca nu puteti avea dreptul de a repreznta cei trtei minori copiii dvs in actele civile, deoarece s-au ivit interese contrare intre parinte - dvs - si copiii minori ai dvs, care nu sunt dintre cele care trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, autoritatea tutelară va numi un curator. Intr-o astfel de situatie primaria prin autoritatea tutelara este cea care exercita drepturile procesuale ale minorilor cu capacitate de exercitiu restransa pentru a le apara drepturile, bunurile.
O astfel de dispozitie legala este prevazuta de articolul 132 din Codul familiei.
Prin urmare, dvs va trebui practic sa dati socoteala Autoritatii Tutelare de pe langa primaria din localitatea unde domiciliaza minorii despre modul cum ati administrat bunurile minorilor (respectiv acele sume enorme de bani).
Îmi pare rău că am fost înţeles greşit, astfel, neputând beneficia de răspunsurile d-voastră, strict, la întrebarea adresată şi mă simt nevoit să mai fac unele precizări. Speţa expusă, este o situaţie reală, iar Primăria de domiciliu a minorilor, s-a adresat, printr-o plângere penală, unităţii de poliţie unde îmi desfăşor activitatea, ca organ de cercetare penală, însă, cercetările fiind în faza actelor premergătoare începerii urmăririi penale, nu vă pot furniza informaţii concrete, cu privire la identitatea părţilor, din motive strict legale, căci conform unui principiu al desfăşurării urmăririi penale, aceasta nu este publică, astfel că, prin enunţarea în acest mod a speţei prezentate, nu vreu să încalc acest principiu, mai sus-enunţat.
Astfel că întrebarea rămâne, dacă, prin modul de întocmire a Dispoziţiei în cauză, defectuos şi echivoc, după părerea mea, persoanei responsabile cu întocmirea acesteia, i se poate reţine vreo culpă, din punct de vedere civil, astfel putându-i-se atrage răspunderea şi sub ce formă (penală - neglijenţă în serviciu, civilă sau adminsitrativă)
Vă mulţumesc anticipat!
ce scrie in plangerea penala acea primarie? hai sa dezbatem impreuna problema, pare deosebit de interesanta. Scrieti-ne (fara datele persoanle sau de identificare ale partilor, locului etc) tot ce scrie in plangerea penala aprimariei, asa putem discuta cu totii aici la masa rotunda a site-ului.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2009
F.V. Strauß, Consilier juridic
Plângerea Primăriei se referă la săvârşirea, de către mama copiilor minori, a infracţiunii de gestiune frauduloasă, însă, consider că aceasta a săvârşit infracţiunea de abuz de încredere, prin aceea că, disponibilizând sumele de bani, bunuri mobile - obiectul material -, aparţinând copiilor, bunul altuia - element esenţial al existenţei infracţiunii - în vederea cumpărării unui bun imobil, fapt care nu l-a respectat, neîncheind niciun contract de vânzare-cumpărare, conform Dispoziţiei, în termenul expres prevăzut, astfel că, la expirarea acestuia, trebuia să consemneze, aceleaşi sume de bani, în acelaşi cuantum, înapoi în cele trei conturi, ceea ce a refuzat - omisiune care intră în conţinutul laturii obiective a infracţiunii.
Însă problema mea se referă numai la modul de redactare a Dispoziţiei Primăriei.
Pe latura penală, pentru a putea propune începerea urmăririi penale, împotriva mamei, pentru săvârşirea vreunei infracţiuni, fie aceasta de abuz de încredere sau gestiune frauduloasă, trebuie să mai obţin şi actele, cu care aceasta s-a prezantat la Instituţia bancară, pentru a disponibiliza sumele de bani, la momentul de faţă, aflând, neoficial, de la bancă că aceasta, pe lângă Dispoziţie, a mai prezentat un Antecontract de vânzare-cumpărare atestat de un avocat, pentru imobilul în cauză, iar sumele de bani au fost retrase, personal, de către unul dintre vânzători, bunica copiilor, însă numai pe baza acelui antecontract.
Alte date, în momentul când intru în posesia acelui document.
Referitor la întrebarea mea iniţială, aştept un răspuns, căci, consider, că prin modul de redactare a Dispoziţiei, i-a permis mamei să disponibilizeze sumele de bani, fără a fi condiţionată şi de cumpărarea imobilului în cauză.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil MARGARITc MARGARITc Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)
Avere minor de 10 ani ContSters163072 ContSters163072 ca reprezentant legal, mama a unui minor din afara casatoriei, am nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare pt acte de dispozitie pt averea mostenita de la ... (vezi toată discuția)
Incuviintarea vanzarii de catre autoritatea tutelara dianaecu74 dianaecu74 Buna ziua. Eu si copilul meu de 12 ani am mostenit un apartament, duap decesul sotului. Eu doresc sa vand acest apartament si pentru asta trebuie sa cer ... (vezi toată discuția)