avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... POT BENEFICIA DE SOMAJ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

POT BENEFICIA DE SOMAJ?

Buna ziua. Sunt angajata de 10 ani si 9 luni. In toti acesti ani am doar o luna intrerupere. Incepand cu august 2009 am lucrat cu c.i.m. la 2 societati (la una cu 8 ore iar la cealalta cu 4 ore).In anul 30 aprilie 2012 mi s-a terminat indemnizatia de cretere copil. De la locul de munca cu 8 ore mi-am dat demisia si am ramas la celalalt loc de munca cu numai 2 ore. Ulterior, in septembrie 2013 mi s-a modificat programul la 8 ore tot la aceasta firma. Deci, eu din 30 aprilie 2012 pana in 1 septembrie 2013 am avut 2 ore si 400 lei. Din 01. septembrie 2013 pana in prezent am 8 ore si 1000 lei sal. Problema e urmatoarea: In luna aprilie 2014 firma va intra in insolventa ( deci va prelua societatea o firma de insolventa). Eu vreau sa intru in somaj. Intrebare:
1) Cum procedez sa intru in somaj?
2) Am acest drept de a intra in somaj daca o luna din cele 24 eu am fost in crestere copil? (adica pe la 1 aprile va prelua firma de insolventa totul)
3) Ce suma as lua pe luna si cat timp?
Multumesc ft mult!
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 18:01, 11 Martie 2014
1. contractul dvs de munca va trebui sa inceteze din motive neimputabile dvs, ca urmare a desfiintarii postului. Daca va veti da demisia, nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.
2. da, veti putea beneficia.
3. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
- 75% din valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
- suma prevãzutã mai sus la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, menţionate mai sus, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj. (sursa: amofm.ro)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere indemnizatie de somaj ContSters160754 ContSters160754 am 8 ani vechime si am lucrat in invatamant dar anul acesta nu am mai obtinut nici o catedra.am avut salariul in ultimul an de 1100 ron. la 31 august imi ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj florian_florina_anca florian_florina_anca Buna ziua!Am lucrat pana in septembrie 2010 avand o vechime de aproape 9 ani, iar apoi am ramas pe somaj timp de 9 luni.Am reinceput munca in aprilie 2012 pe o ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate alunixa alunixa Buna ziua. De la 1 ianuarie 2005 si pana la 1 septembrie 2010 am lucrat in aceeasi institutie. Incepand cu data de 1 septembrie 2010 mi-am depus demisia si CIM ... (vezi toată discuția)