avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza calcul intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza calcul intretinere

Daca intr-o asociatie de proprietari toate apartamentele au aceasi suprafata, calcularea cotelor de cheltuieli intretinere lunare se poate face impartind cheltuielile aferente acelei luni la numarul de apartamente?Daca nu, imi puteti explica cum se poate calcula intretinerea ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:24, 12 Martie 2014
Intretinerea nu se calculeaza doar pe suprafata (cota-parte indiviza), sunt cheltuieli care se repartizeaza pe numarul persoanelor care au locuit in condominiu in luna calculata si cheltuieli individuale.
Vedeti HG 1588/2007.
Daca va referiti numai la repartizarea chelt. pe CPI, in principiu se poate, insa legislatia spune clar - repartizarea se face pe CPI. De altfel nu inteleg care este problema? Pe lista de plata trebuie trecuta o rubrica cu val. CPI sau sup. utila. Ca este de sus pana jos aceeasi valoare, nu trebuie sa va deranjeze, insa sunt informatii care fac referire la acest CPI, de exemplu: salarii, ch. administrative, reparatii, etc. Aceste informatii pot fi comparate cu alte chelt. pe CPI de la alte blocuri care nu au configuratia dvs.
Va recomand sa puneti pe rubrica respectiva procentul CPI sau Sup. utila (asa avem noi) si toate cheltuielile care se incadreaza la aceasta categorie sa fie evidentiate pe acea rubrica.
Nu va complicati cu ch./apt., chiar daca, asa cum ati spus, toate apt. au aceeasi sup. utila.
La mine in bloc avem aceasta situatie - toate garsonierele au aceeasi suprafata.

Facturile de la energie electrica, gaze si salubrizare (gunoi) se repartizeaza pe numar de persoane din fiecare apartament, persoane care au locuit in luna respectiva. Daca apartamentul a fost nelocuit, atunci aceste cote vor fi 0 (zero) la acest apartament deoarece sunt 0 (zero persoane). Acest tip de cheltuieli pot fi cumulate intr-o singura rubrica "chelt. pe numar de persoane" sau pot fi trei rubrici, una pentru fiecare utilitate. Daca optati pentru o singura rubrica, atunci la sfarsitul listei puteti face un tabelas in care evidentiati fiecare utilitate si cota / persoana, asta pentru a vedea oamenii cat platesc pentru fiecare dintre aceste trei utilitati.

Pentru alte cheltuieli cum ar fi: ascensor, salarii, reparatii curente, cheltuieli administrative, service interfon etc. se prevede o rubrica separata "cheltuieli pe suprafata (CPI)" unde puteti cumula toate acele utilitati si prestatii repartizate pe cota parte si le impartiti tuturor apartamentelor in mod egal. Procedati cu tabelas centralizator la sfarsitul listei la fel ca si la cheltuieli repartizate pe numar de persoane.

E simplu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)
Cotele de intretinere pentru un apartament nelocuit mariaba mariaba Am citit discutiile din forum pe subiect dar doresc totusi o clarificare si baza legala a acesteia pentru situatia urmatoare: Intr-un apartament au locuit 3 ... (vezi toată discuția)