avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua,
sunt intr-o situatie complicata, am intrebat diverse persoane si fiecare imi spune altceva, in legatura cu somajul.
Am primit decizia de incetare in data de 07.03.2014, problema mea este ca nu mi se elibereaza adeverinta de stagiu de cotizare si adeverinta de vechime, pt ca cei de la resurse umane imi spun ca am prins 5 zile lucratoare din martie si trebuie sa stau sa se inchida luna martie. Adica mi-o vor elibera pe data de 04-05 aprilie.
Din cate mi-a spus cineva, eu trebuie sa depun dosarul de somaj in max 30 de zile de la data eliberarii deciziei de incetare a activitatii, isa eu nu pot face asa ceva in cazul meu, deoarece daca imi dau adeverintele pe 4 aprilie, este parca vinerea, eu ma pot duce cu dosarul lunea, adica fix pe 7 aprilie, in ultima zi si poate totusi ma mai intorc, sau nu am ceva .......nu stiu sunt in mare incurcatura.
Eu am lucrat in Bucuresti, trebuie sa merg in provincie sa depun dosarul......deci as vrea sa am tot ce-mi trebuioe cand ajung acolo, nu as vrea sa ma plimb pe drum, ca nu este chiar foarte aproape
Intrebarea mea este ce acte trebuie sa am la dosar,mentionez ca nu am carte de munca, ci doar contract de munca....am la ultimul loc de munca 7 ani.
Si o a doua intrebare......care este perioada, cate zile am la dispozitie, pt a depune dosarul de somaj? Avand in vedere cele spuse mai sus, ca pana in aprilie nu-mi elibereaza adeverintele

Multumesc,

o zi buna
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:58, 12 Martie 2014
1. - Pentru a primi indemnizatie de somaj de la data concedierii trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice de la data concedierii.
- Daca va inregistrati mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la data inregistrarii.

2. - Adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26) se poate elibera si fara sa ia in calcul luna martie adica se trec cele 12 luni, inceoand cu luna februarie inapoi.
- Adeverinta de vechime se poate si acum elibera deoarece se stie data cu care ati incetat activitatea.

3. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale (de la mediculde familie);
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

multumesc pt lamuriri, iar daca nu sunt prea insistenta as mai avea o intrebare....
Este vorba de cele 10 zile....sunt lucratoare sau calendaristice?

multumesc
Eu am scris in raspunsul meu de mai sus:
1. - Pentru a primi indemnizatie de somaj de la data concedierii trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice de la data concedierii.
- Daca va inregistrati mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la data inregistrarii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente necesare pentru somaj eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri : - exista vreo perioada limita pentru depunerea dosarului de somaj de la data incentarii cim ? - ... (vezi toată discuția)
Somaj livialina livialina Sunt somera din 08.11.2012 desfacerea CM cu art 65,66 dupa 2 ani CCC. Mentionez ca am fost in periaoda de preaviz 20 zile , termen expirat pe 08.11.2012. Dupa ... (vezi toată discuția)
Acte somaj Giorgi83 Giorgi83 Situatia mea este urmatoarea (sper sa fiu suficient de explicita): 1 nov 2007 - 1 nov 2009 CIM nedeterminat 8 ore/zi - trecute in cartea de munca 1 ian 2010 ... (vezi toată discuția)