avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte somaj

Situatia mea este urmatoarea (sper sa fiu suficient de explicita):
1 nov 2007 - 1 nov 2009 CIM nedeterminat 8 ore/zi - trecute in cartea de munca
1 ian 2010 - 9 martie 2010 CIM nedeterminat 4 ore/zi - netrecute in cartea de munca (nu am avut timp sa aduc cartea la noul angajator)
Am incheiat contractul prin art. 65 alin. (1) - desfiintarea postului pe 9 martie 2010.
Doresc sa depun dosarul la somaj in 30 zile pentru a avea continuitate, dar am ceva nelamuriri in legatura cu actele pe care trebuie sa le depun la AJOFM.
La actele pe care le depun am nevoie de cartea de munca, dar si de adeverinta eliberata de angajator si vizata ITM care nu stiu ce ar trebui sa cuprinda.
In plus, nu stiu daca am nevoie de adeverinta atestata ITM ca s-a platit somajul in cele 2 luni si o saptamana din 2010. (Ar fi problema in legatura cu faptul ca nu se depune declaratie de somaj pe luna martie pana la 6-7 martie si dc nu depun dosarul pana pe 7 martie depasesc cele 30 de zile si nu mi se pune continuitate.)
Ce pot face in situatie de fata pentru a depune actele la timp?
Cel mai recent răspuns: andram , utilizator 22:20, 9 Martie 2010
"La actele pe care le depun am nevoie de cartea de munca, dar si de adeverinta eliberata de angajator si vizata ITM care nu stiu ce ar trebui sa cuprinda"
Adeverinta de vechime vizata de ITM este de la ultimul angajator, unde nu ati dus cartea de munca (ar fi bine totusi sa va completeze perioada lucrata in CM, unele agentii de somaj nu primesc adeverinte de vechime atunci cand exista carnet de munca).
"In plus, nu stiu daca am nevoie de adeverinta atestata ITM ca s-a platit somajul in cele 2 luni si o saptamana din 2010."
ITM nu elibereaza asa ceva, agentia de somaj certifica pe loc daca angajatorul si-a platit sau nu contributia la bugetul de somaj.
" (Ar fi problema in legatura cu faptul ca nu se depune declaratie de somaj pe luna martie pana la 6-7 martie si dc nu depun dosarul pana pe 7 martie depasesc cele 30 de zile si nu mi se pune continuitate.)"
:-/ pe ce data ati incetat activitatea? nu pe 9 martie cum ati scris? sunt 30 de zile de la data incetarii..adica 9 aprilie. Nu se accepta dosare decat pana pe 6-7 aprilie, aproximativ..deci ar trebui sa insistati putin la ultimul angajator sa isi depuna declaratia mai repedeB-)
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
andram, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Am inteles ca pe adeverinta care trebuie inregistrata trebuie trecute salariul precum si nr. ordinului de plata care certifica plata la zi a contributiilor, de aici nelamuririle.
Daca am incheiat deja contractul cine ar putea sa-mi scrie in CM? Angajatorul nu are persoana care face acest lucru, se face la ITM. Ar putea sa completeze ITM-ul daca duc adeverinta de vechime dupa incetarea contractului?:hm:
O sa ma interesez si la AJOFM daca imi primesc cartea de munca si adeverinta oricum.

Multumesc!
E o confuzie mica..vorbim de 2 adeverinte diferite. ;) Una este cea de vechime, care vi se elibereaza daca nu este trecut contractul in cartea de munca, si alta este adeverinta tip (Anexa 14/26) necesara la dosarul de somaj, si care contine nr.ordinelor de plata si ale declaratiilor de somaj.
Anexa 14/26 va trebui sa o luati de la ambele societati care constituie stagiul dvs de 12 luni. Se elibereaza de catre dep.personal / salarizare / contabilitate (depinde de organizarea firmei).
Adeverinta de vechime se elibereaza de catre ITM (in cazul dvs, pentru ca inteleg ca societatea nu are aprobare de pastrare si completare carnete de munca, si implicit, nici de eliberat adeverinte de vechime).
Inteleg ca anexa 14/20 din norme trebuie luata de la ambele societati OBLIGATORIU?
Prima societate s-a vandut si nu stiu cine poate sa imi mai dea mie adeverinta respectiva.... :confused:#-o
Deja ma descurajeaza sa mai depun cererea pentru somaj cand vad cata birocratie este. :((
Va multumesc pentru informatii.
Da.
Sfatul meu este sa insistati in completarea dosarului, chiar daca dureaza mai mult, daca depasiti cele 30 de zile, veti intra in drepturi (privind indemnizatia de somaj) cu data de la care depuneti dosarul. Zic ca merita efortul, pana cand va gasiti un alt serviciu.B-)
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
andram, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta de vechime vizate? helenita helenita Buna seara , adev de vechime eliberate de angajator trebuie inregistate la itm sau este valabila adev si fara viza itm-ului ?daca angajatul a avut ... (vezi toată discuția)
Somaj nico123 nico123 Buna ziua, sunt intr-o situatie complicata, am intrebat diverse persoane si fiecare imi spune altceva, in legatura cu somajul. Am primit decizia de incetare ... (vezi toată discuția)
Itm MLA MLA Buna ziua, Daca am lucrat la 4 firme si nici o firma nu mi-a facut carte de munca, doar contract de munca- adeverinta de vechime : 1) care este adeverinta ... (vezi toată discuția)